Βάσκοι αγωνιστές: ''Να ανοίξουμε τους δρόμους της αλληλεγγύης ενάντια στην ξενοφοβία''

1546
Βάσκοι

«Δεν μπορούν να αφήσουν το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το οποίο είναι ακόμα στην αρχή αλλά συνεχώς αναπτύσσεται, να κάνει τέτοιου είδους ρήξεις. Γι’ αυτό και το ποινικοποιούν», δηλώνουν στο Πριν οι Βάσκοι ακτιβιστές Μικέλ Σουλοάγα και Μπεγόνια Ουάρτε, οι οποίοι συνελήφθησαν στην Ηγουμενίτσα, στις 27/12, και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για την επιχείρηση μεταφοράς 8 προσφύγων από την Ελλάδα στη Xώρα των Βάσκων.
Ο 61χρονος εκδότης βιβλίων, Μικέλ Σουλοάγα, και η 59χρονη δασκάλα, Μπεγόνια Ουάρτε, μέλη της βασκικής οργάνωσης αλληλεγγύης στους πρόσφυγες «Λαϊκή Πρωτοβουλία “Πρόσφυγες Καλώς Ήλθατε”», συνελήφθησαν το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, από στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού. Κατά την διάρκεια του ελέγχου στο όχημα που οδηγούσαν, εντοπίστηκαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη 8 πρόσφυγες από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν. Οι δύο ακτιβιστές παραδέχονται την πράξη τους, τονίζοντας ότι αυτή εντάσσεται σε ένα συνολικότερο αυτοχρηματοδοτούμενο εγχείρημα από φορείς αλληλεγγύης που σκοπό είχαν όχι το κέρδος αλλά την ανιδιοτελή αρωγή στην προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα ιταλικά σύνορα.
Παρότι το εγχώριο και διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από την πρώτη στιγμή «επέβαλε» να αφεθούν ελεύθεροι οι δυο βάσκοι αγωνιστές με χρηματική εγγύηση, αυτοί αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες για την επιχείρηση μεταφοράς 8 προσφύγων από την Ελλάδα στη Χώρα των Βάσκων ενώ εκκρεμεί και εντολή διοικητικής απέλασής τους. Επίσης, από τους συνολικά 8 πρόσφυγες που μετέφεραν, οι 6 αφέθηκαν ελεύθεροι αλλά οι άλλοι 2 κρατούνται με τη δικαιολογία της μη ύπαρξης των απαραίτητων εγγράφων ταυτοποίησης.
Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για το σοβαρό αυτό ζήτημα, την οποία διοργάνωσαν αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήματα αλληλεγγύης, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες την Τετάρτη 4/1, στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ο Μικέλ Σουλοάγα και η Μπεγόνια Ουάρτε παραχώρησαν μια μικρή συνέντευξη στην εφημερίδα μας.
Ο πρώτος φράκτης αποτροπής της εισόδου μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη κατασκευάστηκε στην Ισπανία, και συγκεκριμένα στην περιοχή της Μελίγια και της Θέουτα. Τι έχει κάνει το μαζικό κίνημα στηΧχώρα σας γι’ αυτό;
Μικέλ Σουλοάγα: Ήταν η πρώτη ντροπή που είχαμε σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα. Δεν είναι μόνο ότι φτιάξανε αυτό το τείχος αλλά παράλληλα τοποθέτησαν και συρματοπλέγματα στην κορυφή. Και όταν οι πρόσφυγες θέλουν να τα περάσουν, τότε τραυματίζονται στα χέρια, σε όλο τους το σώμα τους, παντού. Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις από εκεί. Είναι ντροπή που σε ένα τόσο στενό σημείο, από το Γιβραλτάρ μέχρι τη Θέουτα, ή στη Μελίγια, στο πέρασμα από την Αφρική στο ισπανικό κράτος, αυτόν τον χρόνο πέθαναν 5.000 άνθρωποι. Φανταστείτε, μόνο σε αυτό το μικρό σημείο. Είναι πράγματι μια πολύ λεπτή γραμμή που χωρίζει τους ανθρώπους από το να ζήσουν ή να πεθαίνουν. Περνώντας καθημερινά αυτό το όριο, τότε πεθαίνουν. Το επόμενο καλοκαίρι, τον Ιούλιο, το κίνημα, με ένα μεγάλο καραβάνι θα πάει στην Μελίγια, θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο την αλληλεγγύη και την στήριξή του στους πρόσφυγες, γι’ αυτό που συμβαίνει εκεί.
Μπεγόνια Ουάρτε: Φανταστείτε, υπάρχει συνέχεια κόσμος εκεί, που τον βλέπεις να προσπαθεί να περάσει πριν έρθει η αστυνομία. Το βλέπεις συνέχεια. Κάποιοι αλληλέγγυοι παίρνουν αυτούς τους ανθρώπους και τους κρύβουν πριν τους συλλάβει η αστυνομία και τους υποδέχονται. Αυτό συμβαίνει καθημερινά στην περιοχή.
Μικέλ Σουλοάγα: Είναι κάτι σαν «φόρος τιμής», τον οποίο μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους.
Θεωρείτε ότι η σύλληψη σας καθώς και η σύλληψη της συντρόφισσας Λόλα Γκουτιέρες αλλά και άλλων αγωνιστών αποτελεί προσπάθεια του συστήματος να ποινικοποιήσει τις δράσεις αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αλλά και γενικότερα;
Μπεγόνια Ουάρτε: Είναι μια αντίφαση για το σύστημα. Διότι βλέπει ότι συμβαίνει αυτό, ξεδιπλώνεται ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες αλλά δεν μπορεί να το αφήσει ανεξέλεγκτο. Να επιτρέψει στους ανθρώπους να το προχωρούν σε τέτοιες δράσεις αλληλεγγύης.
Μικέλ Σουλοάγα: Δεν μπορούν να αφήσουν το κίνημα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, το οποίο είναι ακόμα στην αρχή αλλά συνεχώς αναπτύσσεται, να κάνει τέτοιου είδους ρήξεις. Γι’ αυτό και το ποινικοποιούν. Όταν ένα πλοίο έχει μια τρυπούλα, μπορείς ακόμα να το κουμαντάρεις. Όταν έχει όμως πολλές τρυπούλες, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Αυτό θέλουν να προλάβουν. Εμείς κάναμε μια «τρυπούλα». Πρέπει να κάνουμε και άλλες τρύπες για να αρχίσει το πλοίο να έχει σοβαρό πρόβλημα.
Πιστεύετε ότι το διεθνές κίνημα της πολιτικής ανυπακοής στην Ευρώπη-φρούριο μπορεί να αμφισβητήσει στην πράξη τις βάρβαρες και ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Μικέλ Σουλοάγα: Όπως είπα και προηγουμένως, πρέπει πάντα να προσπαθούμε να ανοίγουμε μικρές «τρύπες», μικρές διαδρομές. Δεν ξέρουμε πού θα μας οδηγήσουν αυτοί οι δρόμοι. Η δική μας δουλειά, η δική μας πρόθεση, εμένα, εσένα, όλων μας είναι να προσπαθούμε να ανοίγουμε αυτούς τους δρόμους αλληλεγγύης και εναντίωσης. Αυτή είναι η πρόθεσή μας, να ανοίξουμε αυτούς τους δρόμους.
Μπεγόνια Ουάρτε: Η αλληλεγγύη είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Αν σκεφτείτε ότι, εν προκειμένω, μετέτρεψε την ήττα σε νίκη.
Δυναμική συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης
στους Βάσκους αγωνιστές

Μαζική και με δυναμικό παλμό ήταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 4/1 έξω από τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας, στην οποία καλούσαν αντιρατσιστικές οργανώσεις, κινήματα αλληλεγγύης, κοινωνικές και πολιτικές συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων ο Συντονισμός για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Ακολούθησε πορεία στη βουλή, με τη συμμετοχή των βάσκων αγωνιστών αλλά και εκατοντάδων ακόμη αγωνιστών. Ακούστηκαν συνθήματα ενάντια στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, ενάντια στην επαίσχυντη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και στην πολιτική των κλειστών συνόρων και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό, τη φτώχεια και το φασισμό. Η πορεία κατέληξε στο Σύνταγμα, όπου και δόθηκε συνέντευξη τύπου, μπροστά από τον άγνωστο στρατιώτη.
Η Μπεγόνια Ουάρτε, μεταξύ άλλων ανέφερε πώς η δράση τους εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των πολιτικών κινημάτων. «Θέλαμε να καταδείξουμε το γεγονός, πως η ισπανική κυβέρνηση δεν δέχεται τον αριθμό των προσφύγων, που της αντιστοιχεί», τόνισε. Από την πλευρά του, ο Μικέλ Σουλοάγα επισήμανε ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι. «Όταν δεν τηρούνται, ούτε οι συμφωνίες, ούτε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όταν υπάρχει τέτοια βαρβαρότητα, που αγγίζει τα όρια της εξόντωσης, οι άνθρωποι πρέπει να αντιστέκονται και να δείχνουν πολιτική ανυπακοή. Το αποκτούν αυτό το δικαίωμα», σημείωσε.
Η Μπεγόνια Ουάρτε και ο Μικέλ Σουλοάγα σημείωσαν από κοινού πως «μέσα από αυτή την πράξη νοιώθουμε πιο άνθρωποι, θα γυρίζαμε να το ξανακάνουμε. Μπορεί να είναι ένας κόκκος στη άμμο, αλλά κάτι είναι και αυτό». Τέλος, ο Ραχίν από το Αφγανιστάν και ο Μπεχρούζ από το Ιράν, δυο από τους πρόσφυγες που συμμετείχαν στη συνέντευξη Τύπου είπαν πως «μέσα από αυτή την ενέργεια πραγματικής και ουσιαστικής αλληλεγγύης, αναδείχτηκε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, δώσαμε μια απάντηση στους πολιτικούς που αποφασίζουν για τη ζωή μας».
«Δηλώνουμε ότι η πράξη πολιτικής ανυπακοής του Μικέλ και της Μπέγκο για τη μεταφορά προσφύγων από την Ελλάδα στη Χώρα των Βάσκων είναι μια πράξη που όχι μόνο δεν πρέπει να διώκεται αλλά που αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης, σε μια Ευρώπη που θυμίζει όλο και περισσότερο τις σκοτεινότερες εποχές της ιστορίας της, μια Ευρώπη που υψώνει φράχτες και παρατάσσει στρατιωτικά σώματα απέναντι στους πρόσφυγες του πολέμου, της καταπίεσης και της φτώχιας. Οι συλληφθέντες έχουν κερδίσει τον πλήρη σεβασμό και τη στήριξη μας. Δεν θα δεχτούμε την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης με το πρόσχημα της πάταξης της “διακίνησης”, που προβλέπει εξοντωτικές ποινές φυλάκισης. Μαζί τους θα αγωνιστούμε ενάντια στη βαρβαρότητα της Ευρώπης-Φρούριο, για να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας με την ολόπλευρη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, ενάντια στο διαχωρισμό των ανθρώπων ανάλογα με την εθνικότητα, τη θρησκεία, το φύλο, για την ελευθερία μετακίνηση και το δικαίωμα παραμονής», αναφέρει η ανακοίνωση του Συντονισμού για το Προσφυγικό.
*Συνέντευξη των βάσκων διωκόμενων αγωνιστών Μικέλ Σουλοάγα και Μπεγόνια Ουαρτέ στην Εφημερίδα ”ΠΡΙΝ” (7/1) και στον Κυριάκο Νασόπουλο 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας