Α. Γεωργιάδης: Ανήκουμε στη Δύση και ξεπουλάμε τα λιμάνια μας!

1223
δύση

“Ανήκουμε στη Δύση” και την καλούμε να πάρει τα λιμάνια μας, είπε, με πλήρη σαφήνεια, ο Άδωνης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Υπό τον τίτλο «Είμαστε και πάλι μια σταθερή χώρα», ο Α. Γεωργιάδης χρησιμοποίησε την ιστορική φράση του Κωνσταντίνου Καραμανλή «ανήκουμε στη Δύση», για να δείξει την προτίμηση της κυβέρνησης για την προέλευση των υποψηφίων επενδυτών.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε μάλιστα πως τα λιμάνια θα ιδιωτικοποιηθούν, ακόμα και αν δεν υπάρξουν επενδυτές από δυτικές χώρες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την συνάντησή του τον Γερμανό ομόλογό του Πέτερ Αλτμάιερ, την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο, σημείωσε ότι στο επίκεντρο βρισκόταν το ζητούμενο της αλλαγής αντίληψης πολλών Γερμανών επιχειρηματιών για την Ελλάδα. «Πολλοί στη Γερμανία δεν έχουν αντιληφθεί ακόμα ότι στην Ελλάδα δεν είχαμε απλώς μια αλλαγή κυβέρνησης. Στο μεταξύ, είμαστε και πάλι μια σταθερή χώρα, χωρίς ταραχές και απεργίες. Επιπλέον, έχουμε βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον μεταξύ άλλων και μέσω φοροελαφρύνσεων» είπε.

Ο Α. Γεωργιάδης επισήμανε ακόμη ότι όπου έχουν επενδύσει γερμανικές εταιρίες είχαν μεγάλη επιτυχία φέρνοντας ως παράδειγμα τη Fraport, που, ως γνωστόν, ελέω ΣΥΡΙΖΑ πήρε τα αεροδρόμια της χώρας μας αντί πινακίου φακής, για να εκφράσει την ελπίδα ότι και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Και πρόσθεσε ότι παραδοσιακά η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής για την Ελλάδα, αλλά και ότι υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον από την Κίνα και τις ΗΠΑ.

«Το ότι μπορέσαμε να παραμείνουμε στην ευρωζώνη το οφείλουμε και στη Γερμανία. Και εάν τώρα έρθουν λιγότερες γερμανικές εταιρείες σε εμάς, το αποτέλεσμα θα είναι να έχουμε περάσει τα δύσκολα με τη Γερμανία και τώρα να δρέψουν άλλοι τους καρπούς. Δεν είναι καλή ιδέα!».

Σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Ε.Ε. για το ενδεχόμενο οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα να έχουν περισσότερο γεωστρατηγικό παρά οικονομικό χαρακτήρα απάντησε το εξής: «Όταν το 2007 προσφέραμε τις πρώτες μετοχές για το λιμάνι του Πειραιά, η Cosco ήταν η μόνη που εκδήλωσε ενδιαφέρον. Όταν το 2016 ιδιωτικοποιήσαμε και το υπόλοιπο τμήμα, πάλι η Cosco ήταν η μόνη που κατέθεσε προσφορά. Η επένδυση της Cosco στον Πειραιά είναι η πλέον επικερδής παγκοσμίως (…) Εάν κάποιοι στην Ευρώπη δεν είναι τόσο ευτυχείς με την εμπλοκή της Κίνας, τότε τους προτρέπω: «Ελάτε!» Στις επερχόμενες ιδιωτικοποιήσεις, θέλουμε να προσελκύσουμε ευρωπαϊκές και άλλες δυτικές εταιρείες. Αλλά, ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους: Θα ιδιωτικοποιήσουμε τα λιμάνια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την στάση της Αθήνας έναντι της Κίνας, ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται την Κίνα και την ευχαριστεί που βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας. «Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, θέλουμε να κρατήσουμε την ισορροπία και να μπορούμε να τηρούμε ανά πάσα στιγμή τις ευρωπαϊκές αποφάσεις. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G και το ποιες εταιρείες θα τα κατασκευάσουν», διευκρίνισε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας