Αυστραλία: 380 νεκρές φάλαινες στις ακτές, μάχη για διάσωση των υπόλοιπων

1511

Tις 500 φθάνουν οι φάλαινες πιλότοι που έχουν εξοκείλει στις ακτές του ανατολικού νησιού της Τασμανίας στην Αυστραλία, ενώ 380 από αυτές έχουν καταγραφεί νεκρές.

Από την Δευτέρα γίνεται υπεράνθρωπη προσπάθεια για τη διάσωσή τους.

Οι 270 φάλαινες που ανακαλύφθηκαν αρχικά από τις Αρχές τη Δευτέρα να έχουν εξοκείλει σε παραλία του νησιού και σε δύο νησίδες, έφτασαν σήμερα, Τετάρτη, περίπου τις 500, εκ των οποίων 380 από αυτές είναι νεκρές. Πρόκειται για τo μεγαλύτερο καταγεγραμμένο εγκλωβισμό και επακόλουθο θάνατο στην ιστορία της χώρας, σύμφωνα με τον Κρις Κάρλιον, βιολόγο άγριας ζωής στο Πρόγραμμα Θαλάσσιας Διατήρησης.

Οι επιπλέον 200 εγκλωβισμένες φάλαινες εντοπίστηκαν σήμερα το πρωί από ελικόπτερο, ανατολικά του σημείου όπου βρέθηκαν οι πρώτες 270 σε απόσταση λιγότερη των 10 χλμ., σημειώνει ο Νικ Ντέκα, υπεύθυνος της Υπηρεσίας Πάρκων και Άγριας Ζωής της Τασμανίας.

Australian Broadcast Corporation via AP

 

Συγκεκριμένα, οι φάλαινες εντοπίστηκαν σήμερα να έχουν εξοκείλει στην ερημική πόλη του Στραχάν στη δυτική ακτή του νησιού της Τασμανίας. Οι αρχές επιβεβαίωσαν το θάνατο και των 200 φαλαινών.

Australian Broadcast Corporation via AP

 

Όπως προσθέτει ο Ντέκα πέρα από τις 380 που έχουν πεθάνει, υπάρχουν ακόμη 30 οι οποίες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένες και 50 οι οποίες έχουν διασωθεί από χθες. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι να σώσουμε όσα περισσότερα ζώα μπορούμε. Θα παλεύουμε ασταμάτητα όσο υπάρχουν ζωντανά πλάσματα».

 

Μέλη διασωστικής ομάδας προσπαθούν να σώσουν φάλαινες που έχουν ξεβραστεί σε νησίδα στο Στραχάν, Τρίτη 22 Σεπτέμβρη

Brodie Weeding/Pool Photo via AP

Brodie Weeding/Pool Photo via AP

 

Brodie Weeding/Pool Photo via AP

 

Σημειωτέον ότι το 1/3 των 270 φαλαινών που βρέθηκαν τη Δευτέρα πέθαναν μέχρι το βράδυ.

 

Australian Broadcast Corporation via AP

 

«Παραμένει μυστήριο γιατί οι φάλαινες κατέληξαν τόσο μαζικά στη στεριά. Το κοπάδι μπορεί να κατέληξε στην ακτή σε αναζήτηση τροφής ή λόγω εκτροπής λίγων φαλαινών, με αποτέλεσμα να τις ακολουθήσει όλο το κοπάδι», επισημαίνει ο Κάρλιον. «Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για γεγονός εγκλωβισμού ενός μεγάλου κοπαδιού το οποίο ξεβράστηκε σταδιακά στη στεριά», συμπληρώνει.

Επιπλέον, η επιστήμονας θαλάσσης Βανέσσα Πιρόττα υποστήριξε πως υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οδηγούν τις φάλαινες να εξοκείλουν, συμπεριλαμβανομένων και σφαλμάτων πλοήγησης του κοπαδιού, καθώς οι φάλαινες πιλότοι «έχουν ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό σύστημα και εξαιτίας των μεταξύ τους στενών δεσμών κατέληξαν να εμφανίζονται τόσες πολλές στη στεριά». Και πρόσθεσε πως δεν είναι εύκολη η διάσωσή τους καθώς «πολλές μπορεί να αρνούνται να μετακινηθούν για να παραμείνουν με το υπόλοιπο κοπάδι ή επειδή έχουν αποπροσανατολιστεί και βιώνουν έντονη δυσφορία και κούραση, με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουν που βρίσκονται».

 

Brodie Weeding/Pool Photo via AP

 

Η Τασμανία είναι το μόνο μέρος που καταγράφονται συχνά εγκλωβισμοί θαλάσσιων ζώων, αν και ενίοτε ξεβράζονται ζώα και στην ηπειρωτική χώρα. Το τωρινό συμβάν στην Τασμανία είναι το πρώτο μετά από μία δεκαετία, καθώς η τελευταία φορά που εξόκειλαν περισσότερες από 50 φάλαινες στις όχθες του νησιού ήταν το 2009.

Photo 195714770 © Walter Stiedenroth | Dreamstime.com

 

Το προηγούμενο ρεκόρ για τη χώρα, όσον αφορά μεγάλο αριθμό φαλαινών πιλότων που έχουν εξοκείλει, ήταν 320 και είχε σημειωθεί το 1996 στην πόλη Ντάνσμποροου στη δυτική Αυστραλία.

Τέλος, στη γειτονική Νέα Ζηλανδία είχαν ξεβραστεί περισσότερες από 600 φάλαινες πιλότοι το 2017, από τις οποίες πέθαναν παραπάνω από 350.

*Πηγή: Associated Press 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας