Ατράνταχτο σκεπτικό του ΣτΕ για την χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό

1104
τούρκο
Δημοσιεύθηκε το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου με την οποία δόθηκε άσυλο στον πρώτο από τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς και αποτελεί «πιλότο» για τους υπόλοιπους – Ανοίγει ο δρόμος για να του χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Υπενθυμίζεται πως ο Τούρκος πιλότος είναι ένας εκ των 8 στρατιωτικών που είχαν περάσει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου το 2016, στην Τουρκία. Σήμερα, ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, μαζί με τους υπολοίπους 7 στρατιωτικούς βρίσκονται σε καθεστώς «φυλασσόμενης» ελευθερίας σε ελληνικό έδαφος και ήδη σε τρεις από αυτούς έχει αναγνωριστεί η ιδιότητα του πρόσφυγα.

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ παρουσιάζει, ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς το σκεπτικό της, βάση του οποίου ο Τούρκος πιλότος έχει πλέον (θεωρητικά τουλάχιστον) το δικαίωμα να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα και να μεταβεί σε άλλο κράτος. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον φυσικά η ελληνική πολιτεία του χορηγήσει τα έγγραφα και το κράτος στο οποίο επιθυμεί να μεταβεί τον κάνει δεκτό.

Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί, αναφέρουν στο σκεπτικό της απόφασης που εξέδωσαν ότι δεν αποδείχτηκε πως ο εν λόγω αξιωματικός συμμετείχε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 , καθώς επίσης και ότι ανήκε στο κίνημα των Γκιουλενιστών.

Μάλιστα στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, γίνεται αναφορά στους ισχυρισμούς που προέβαλλε ο Τούρκος πιλότος, σύμφωνα με τους οποίους ο ίδιος διέπεται από τις αρχές του δυτικού πολιτισμού και ανήκει στο κόμμα των Κεμαλιστών.

Στην απόφασή της η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, επικαλείται την συνθήκη της Γενεύης σύμφωνα με την οποία για να υπάρχει δικαιολογημένος φόβος ότι θα διωχθεί ο αιτών άσυλο για τις πολιτικές του πεποιθήσεις δεν χρειάζεται να τις εκδηλώνει εκείνος ρητά αλλά αρκεί να του της καταλογίζει ρητά ο φορέας της δίωξης, δηλαδή στην συγκεκριμένη περίπτωση η Τουρκία.

«Από κανένα αξιόπιστο αποδεικτικό στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο Τούρκος αξιωματικός υπήρξε μέλος της Φετουλαχιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης στην οποία η Τουρκική κυβέρνηση αποδίδει τον σχεδιασμό και την διάπραξη του πραξικοπήματος ή εν πάση περιπτώσει εγνώριζε την οργάνωσή του», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην πολυσέλιδη απόφασή τους οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί και σε άλλο σημείο της επισημαίνουν: «Η απόφαση της επιτροπής ασύλου (σ.σ. με την οποία χορηγείται άσυλο στον Τούρκο πιλότο) είναι επαρκώς αιτιολογημένη καθώς υφίσταται ο απαραίτητος αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ του δικαιολογημένου φόβου διώξεως του παρεμβαίνοντος (δηλαδή του Τούρκου πιλότου) στην χώρα καταγωγής του και των αποδιδόμενων σε αυτόν από το τουρκικό κράτος πολιτικών πεποιθήσεων».

Ταξιδιωτικά έγγραφα

Τώρα, με την απόφαση της για τον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, η Ολομέλεια ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Τούρκο πιλότο.

Πρέπει να σημειωθεί πως ο Σουλεϊμάν Οζκαϊνάκτσι είναι ο πρώτος Τούρκος αξιωματικός εκ των «8», η υπόθεση του οποίου τελεσίδικησε σε πιλοτική δίκη στο ΣτΕ και συνεπώς είναι ο πρώτος που θα πρέπει να λάβει ταξιδιωτικά έγγραφα, αν η Ελληνική Πολιτεία αποφασίσει να του τα χορηγήσει.

Ωστόσο ακόμα κι αν χορηγηθούν ταξιδιωτικά έγγραφα στον Τούρκο πιλότο, για να φύγει από την Ελλάδα θα πρέπει να γίνει δεκτός από την άλλη χώρα στην οποία θα επιλέξει να μεταβεί, πράγμα οχι απολύτως βέβαιο. Το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσπάθεια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και ενός κράτους που θα δεχτεί να τον φιλοξενήσει ως πολιτικό πρόσφυγα.
Πάντως, με την απόφαση της Ολομέλειας (1694/18) του ΣτΕ επιλύονται πιλοτικά όλα τα νομικά θέματα της υπόθεσης των Τούρκων αξιωματικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως η απόφαση της Ολομέλειας συνεπάγεται ότι οι υπόλοιποι 7 Τούρκοι αξιωματικοί θα έχουν ακριβώς την ίδια νομική αντιμετώπιση με τον ομοεθνή συνάδελφό τους. Και αυτό διότι, κάθε περίπτωση εκ των 7 είναι εξατομικευμένη και κρίνεται με βάση τα πραγματικά περιστατικά.

Η συνεδρίαση για την δημοσίευση της απόφασης αφιερώθηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ στη μνήμη του καθηγητή Στ. Τσακυρακη, ο οποίος ήταν ένας από τους νομικούς παραστάτες του Τούρκου αξιωματικού στην υπόθεση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας