Αρχαιολόγοι: Τα πολιτιστικά μνημεία κοινωνικό αγαθό. Όχι στο ξεπούλημα

1393
αρχαιολόγοι

Απάντηση στις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων που ισχυρίστηκαν ότι τα ιστορικά πολιτιστικά μνημεία δεν μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο, δίνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων. 

Με αφορμή την απεργία όλων των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, μόνιμων και συμβασιούχων, που έγινε χθες 11 Οκτώβρη, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ προέβη σε δηλώσεις, με τις οποίες επανέλαβε τις προφορικές δεσμεύσεις της για την εξαίρεση των ακινήτων αρμοδιότητας ΥΠΠΟΑ από τη λίστα ακινήτων που μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ και την ΕΕΣΥΠ (Υπερταμείο ξεπουλήματος). Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έθεσε με τη σειρά του τα δικά του ερωτήματα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ:

– Ποιος ο λόγος να αναλώνονται σε τόσες δηλώσεις για να μας πείσουν ότι θα εξαιρεθούν αυτά που ….εξαιρούνται, ενώ θα έπρεπε να έχουν ήδη προβεί εδώ και τρεις εβδομάδες στο αυτονόητο, δηλ. την έκδοση νέας απόφασης του ΚΥΣΟΙΠ και νέας Υπουργικής Απόφασης, που θα συνοδεύεται από λίστα ΚΑΕΚ χωρίς αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, και τα υπόλοιπα κτίρια του ΥΠΠΟΑπου υποστηρίζουν δράσεις του πολιτισμού;

– Ποιος ο λόγος να αναλώνονται σε δεσμεύσεις για «ονομαστική εξαίρεση κάθε ακινήτου», αντί να έχουν εκδώσει εδώ και τρεις βδομάδες έστω και μία ονομαστική εξαίρεση για την Κνωσό, τον Λευκό Πύργο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας, το Φρούριο Φιρκά ή όποιο άλλο μνημείο έχει ήδη ταυτοποιηθείο κωδικός;

Αυτό που ζητάμε είναι ξεκάθαρο από την αρχή και είναι η μόνη λύση: να αλλάξει η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ και η Υπουργική Απόφαση Τσακαλώτου, και να μην εμφανίζονται σε αυτές τα ακίνητα του ΥΠΠΟΑ. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η ΕΤΑΔ μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να διεκδικήσει την «διαχείρισή» τους (με βάση την παρ. 5 του άρθρου 196 του Ν. 4389/16).

Ζητάμε επίσης να φύγουν από την κυριότητα της ΕΤΑΔ και όσα αντίστοιχα ακίνητα (αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία, μουσεία κ.ά.) έχουν ήδη μεταβιβαστεί πριν το 2016, στα οποία εντέχνως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ και του ΥΠΟΙΚ αποφεύγει να αναφερθεί.

Ας δώσουμε και κάποιες απαντήσεις:

Είπε ο υφυπουργός Πολιτισμού Κ. Στρατής στη συνέντευξη τύπου: «Άρα π.χ. ο κωδικός του Μουσείου Ηρακλείου αντιστοιχεί στο όνομα του Μουσείου Ηρακλείου. Θα φύγει από τη λίστα». Δεν είπε όμως ότι η εξαίρεση του Ν. 4389/16 μιλά μόνο για «αρχαιολογικούς χώρους». Απαντάμε: Τα κτίρια των αρχαιολογικών Μουσείων (όπως του Ηρακλείου, του Αργοστολίου, της Μυτιλήνης, της Πάτρας και άλλα που βρίσκονται στη λίστα) δεν είναι «αρχαιολογικοί χώροι», ούτε καν μνημεία. Γι’ αυτό ζητάμε την αλλαγή του νόμου, ώστε να προστεθούν τις εξαιρέσεις όλα τα ακίνητα που εξυπηρετούν την πολιτιστική κληρονομιά.

Το ΥΠΟΙΚ μας πληροφορεί στο Δελτίο Τύπου της 10/10 ότι θα εξαιρεθούν «όσα (ακίνητα) είναι προορισμένα για την εξυπηρέτηση δημόσιων, δημοτικών, κοινοτικών ή θρησκευτικών σκοπών. Ενδεικτικά: αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι, μνημεία, μουσεία, νοσοκομεία, δημόσια στάδια, πανεπιστήμια, σχολεία, γυμναστήρια, κολυμβητήρια κ.λπ., στρατόπεδα, αεροδρόμια, ναύσταθμοι κ.λπ., κτίρια, γήπεδα, αποθηκευτικοί χώροι, πάρκινγκ κ.λπ. τα οποία χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες για την διεξαγωγή του έργου τους». Με τη σειρά μας πληροφορούμε το ΥΠΟΙΚ ότι περιμένουμε αυτή τη φράση να τη δούμε σε τροπολογία στη Βουλή και όχι σε δελτίο τύπου! Η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς γίνεται πράξη με θεσμικές ρυθμίσεις, και οι δεσμεύσεις των Υπουργών γίνονται πράξη με υπουργικές τροπολογίες. Τα υπόλοιπα είναι απόπειρες καθησυχασμού χωρίς ουσία.

Είπε ο υφυπουργός Κ. Στρατής ότι η απεργία των εργαζόμενων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «θα κοστίσει στο δημόσιο έσοδα μισού εκατομμυρίων ευρώ». Απαντάμε με ερώτηση: Πόσο έχουν κοστίσει σε έσοδα τα πωλητήρια και τα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών χώρων που έμειναν κλειστά όλο το καλοκαίρι, με ευθύνη της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ και του ΤΑΠΑ; Μάλλον πολύ περισσότερο από μισό εκατομμύριο…

Είπε η υπουργός Μ. Ζορμπά ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουν όλοι τι σημαίνει να κλείνεις την Ακρόπολη». Απαντάμε: Κανείς δεν συνειδητοποιεί τη σημασία αυτής της συνδικαλιστικής επιλογήςπερισσότερο από τους ίδιους τους εργαζόμενους, που καθημερινά παλεύουν για να είναι ανοιχτά και προσιτά στο κοινό όλα τα μνημεία και όλα τα μουσεία στη χώρα! Από αυτούς που θα συμμετάσχουν στην απεργία όχι για να διεκδικήσουν κάποιο εργασιακό αίτημα, αλλά το αίτημα που αφορά όλη την κοινωνία: Τα μνημεία να παραμείνουν κοινωνικό αγαθό που θα προσφέρεται σε όλους και να μην καταλήξουν στο χαρτοφυλάκιο του Υπερταμείου για «αξιοποίηση» και «ρευστοποίηση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας