Αργεντινή: Άτυπη στάση πληρωμών άφησε πίσω της στον Φερνάντες η Κεντροδεξιά

1051
πιστωτές
Αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία η Αργεντινή

Ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία βρίσκεται και πάλι η Αργεντινή, με τον νέο πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες να επιβεβαιώνει ότι η χώρα βρίσκεται «ουσιαστικά σε στάση πληρωμών».

Προηγήθηκε την Παρασκευή η διπλή  υποβάθμιση του αξιόχρεου του δημοσίου της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». «Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει», δήλωσε  ο κεντροαριστερός περονιστής πρόεδρος κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο América TV, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Εκείνη τη χρονιά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: κήρυξε πτώχευση.

«Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών».

Την Παρασκευή, το Μπουένος Άιρες ανέβαλε για τον Αύγουστο την εξόφληση εντόκων γραμματίων του δημοσίου εκπεφρασμένων σε δολάρια, αξιογράφων γνωστών με την ονομασία «Letes» στη χώρα, αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch και Standard and Poor’s (S&P) αντέδρασαν υποβαθμίζοντας τη χώρα στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (RD και SD, αντίστοιχα).

Στη φρασεολογία των οίκων αξιολόγησης, «επιλεκτική χρεοκοπία» είναι η κατάσταση στην οποία ένα κράτος-οφειλέτης δεν τιμά τις υποχρεώσεις του ως προς μέρος του δανεισμού του, αλλά συνεχίζει να καλύπτει τις υποχρεώσεις του για άλλα είδη χορηγήσεων.
Πρόκειται για το προτελευταίο στάδιο στην κλίμακα πριν από τη χρεοκοπίαD»).
«Αυτή την κατάσταση παραλάβαμε. Δεν μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε και ταυτόχρονα να πληρώνουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις», τόνισε ο Φερνάντες, o οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες διαδέχθηκε τον κεντροδεξιό Μαουρίσιο Μάκρι, η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από πλήρη αποτυχία στο πεδίο της οικονομίας: άφησε τη χώρα σε ύφεση, με υψηλό πληθωρισμό, με το ποσοστό της φτώχειας σε άνοδο.
Το 2019, το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,1% και ο δείκτης τιμών καταναλωτή να καταγράψει αύξηση 55%.

Το Σάββατο το Κογκρέσο ψήφισε νόμο με τον οποίο κηρύσσεται οικονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Προβλέπει μεταξύ άλλων αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τη μεσαία και την ανώτερη τάξη, των επιδομάτων για τους μη προνομιούχους, καθώς και φόρο 30% στις αγορές συναλλάγματος και στις δαπάνες με συνάλλαγμα.

«Η Αργεντινή έχει βρεθεί χωρίς δολάρια, αυτό έχει συμβεί ήδη», εξήγησε ο Φερνάντες, που θέλει να μειωθεί η δολαριοποίηση της οικονομίας της χώρας του. «Πρέπει να τερματίσουμε την πρακτική της αποταμίευσης σε δολάρια», πρόσθεσε.

Είναι κάτι σαν παράδοση σε κάθε οικονομική κρίση που ενσκήπτει στη χώρα οι πλουσιότεροι πολίτες της να συσσωρεύουν δολάρια, επιδεινώνοντας την πτώση του πέσο και τις οικονομικές δυσχέρειες.

«Η Αργεντινή έχει ανάγκη να ξαναρχίσουν να εισέρχονται στη χώρα δολάρια και να οικοδομήσει ξανά αποθέματα σε δολάρια, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα είναι αδύνατο να τιμήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους.

Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής ανέρχεται σε 330 δισεκ. δολάρια, ή σχεδόν το 90% του ΑΕΠ της, εκ των οποίων 44 δισεκ. οφείλονται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Το έκτακτο οικονομικό σχέδιο για την αποφυγή της χρεοκοπίας

Η Γερουσία της Αργεντινής έδωσε την τελική νομοθετική έγκριση το Σάββατο (21/12/2-19) στο πακέτο επειγουσών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, το οποίο ο πρόεδρος της χώρας Αλμπέρτο Φερνάντες παρουσίασε ως την ύστατη ευκαιρία για ανάπτυξη, μείωσης της φτώχειας και εξάλειψης του πληθωρισμού.

Το νομοσχέδιο «Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Επανεκκίνησης της Παραγωγής» εγκρίθηκε με ψήφους 41 υπέρ, 23 κατά και μία αποχή στη Γερουσία δύο εβδομάδες μετά την ανάληψη των  προεδρικών καθηκόντων από τον μετριοπαθή σοσιαλιστή περονιστή Φερνάντες, αναφέρει το Reuters.

Ο νέος ηγέτης της χώρας αντιμετωπίζει πληθωρισμό άνω του 50% και η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί για τρίτο συνεχόμενο έτος το 2020. Έχει ξεκινήσει συνομιλίες αναδιάρθρωσης για περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια  χρέος με τους  κατόχους ομολόγων και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι μεταρρυθμίσεις έχουν σκοπό να δείξουν στους πιστωτές ότι η Αργεντινή βρίσκεται σε μια πορεία προς την αειοφόρο ανάπτυξη μετά από χρόνια στασιμότητας.

«Αυτό το νομοσχέδιο αντιπροσωπεύει ένα νέο τύπο δημοσιονομικής προσαρμογής για την Αργεντινή, καθώς εστιάζεται στη φορολόγηση των πλουσίων», δήλωσε ο αναλυτής Julio Burdman, επικεφαλής της τοπικής συμβουλευτικής εταιρείας Roger Data.

«Συνδυάζει υγιή οικονομική πολιτική με προοδευτική πολιτική προσέγγιση», πρόσθεσε ο Burdman. «Στο παρελθόν, είχαμε είτε ορθόδοξη λιτότητα χωρίς κοινωνική ευαισθησία, είτε πληθωριστικές πολιτικές χωρίς μακροοικονομική λογική», συνέχισε.

Ο Φερνάντες στοχεύει στη δημοσιονομική ισορροπία το 2020, ενώ ταυτόχρονα τερματίζει τις οδυνηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών του προκατόχου του Μαουρίσιο Μάκρι οι οποίες και στοίχισαν την επανεκλογή του.

Οι περικοπές των επιδοτήσεων στο πλαίσιο της θητείας Μακρί είχαν οδηγήσει σε αύξηση τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και θέρμανσης κατά τη διάρκεια της τετραετούς θητείας του, προκάλεσαν πληθωρισμό και κοινωνικό θυμό.

«Ο νόμος έκτακτης ανάγκης δεν είναι φιλικός προς τις επιχειρήσεις, ειδικά όχι για τον τομέα των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, αλλά προσφέρει μια αίσθηση ρεαλισμού», δήλωσε ο Alberto Bernal, στρατηγικός στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην XP Investments στη Νέα Υόρκη. «Η έγκρισή του συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα έχει τους πόρους για να εκπληρώσει τις υποσχέσεις της για αυξημένες κοινωνικές δαπάνες χωρίς να καταφύγει στην εκτύπωση χρήματος», δήλωσε ο Bernal.

Fitch και S&P υποβαθμίζουν την οικονομία της Αργεντινής σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την Αργεντινή σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default).

Η υποβάθμιση ακολουθεί την μονομερή άρνηση της κυβέρνησης της Αργεντινής στις 19 Δεκεμβρίου για την αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων αποτιμημένων σε δολάρια, που έχουν εκδοθεί βάσει του δικαίου της Αργεντινής.

Σύμφωνα με τα κριτήρια Fitch, η Αργεντινή έχει αθετήσει τις υποχρεώσεις της και η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια «δυσχερή ανταλλαγή χρεών» (DDE).

Στις 19 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση της Αργεντινής εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα για την καθυστέρηση της αποπληρωμής των βραχυπρόθεσμων χρεωστικών τίτλων σε δολάρια ΗΠΑ (Letes) που λήγουν τους προσεχείς μήνες έως τις 31 Αυγούστου 2020.

Η νέα κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες, στις 10 Δεκεμβρίου μετά τη νίκη στις εκλογές του Οκτωβρίου, ανέφερε ότι αυτό το βήμα έχει ληφθεί ως μέρος μιας ευρύτερης σειράς μέτρων έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση μιας συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης.

Η Fitch έκρινε ότι η επέκταση της διάρκειας λήξης είναι μια «δυσχερής ανταλλαγή χρέους» (DDE) σύμφωνα με τα δημοσιευμένα κρατικά κριτήρια αξιολόγησης, δεδομένου ότι συνεπάγεται σημαντική μείωση των όρων και έχει ληφθεί για να αποφευχθεί μια παραδοσιακή αδυναμία πληρωμής, μολονότι μονομερώς προεδρικό διάταγμα παρά τη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές.

Αυτό ακολουθεί μια παρόμοια διαδικασία που ελήφθη στις 28 Αυγούστου, κατά την οποία οι αρχές παραχώρησαν μονομερώς αποπληρωμές των βραχυπρόθεσμων χρεογράφων (τόσο ξένων όσο και τοπικών νομισμάτων) σε δόσεις κατά τους έξι μήνες που ακολουθούν την αρχική ημερομηνία λήξης τους. Εκείνη την εποχή, ο Fitch υποβάθμισε τα IDR της Αργεντινής σε «RD» και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε σε «CC».

S&P

Στην υποβάθμιση του κρατικού χρέους της Αργεντινής προχώρησε χθες Παρασκευή και ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας, Standard and Poor’s (S&P), κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας», μετά την αναβολή της πληρωμής εντόκων γραμματίων του δημοσίου αξίας 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο S&P υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Αργεντινής για τα ομόλογα και τα άλλα αξιόγραφα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας