Απόλυτη κοροϊδία Κομισιόν και Κυβέρνησης για τις κοινωνικές επιπτώσεις του 3ου Μνημονίου

2133
λαός

Πραγματοποίησαν Έκθεση Κοινωνικών Επιπτώσεων για να δικαιολογήσουν το 3ο Μνημόνιο χωρίς να εξετάσουν τις επιπτώσεις των περικοπών των συντάξεων και της αύξησης των φόρων στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

  • Ερώτηση Νίκου Χουντή στην Κομισιόν.

 
Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής,ζητώντας εξηγήσεις για την Έκθεση Κοινωνικών Επιπτώσεων που πραγματοποίησε η Κομισιόν τον Αύγουστο του 2015, με την οποία υποστήριζε ότι το 3ο Μνημόνιο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ελληνική κοινωνία, αλλά αντίθετα «θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την ανάπτυξη με έναν χρηματοδοτικά και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο».
 
Μόνο ως απόλυτη κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί, όμως, η εν λόγω έκθεση, που εξυπηρετούσε και την ελληνική κυβέρνηση ως ένα ακόμα «επικοινωνιακό επιχείρημα» για να προδώσει το ΟΧΙ του ελληνικού λαού, αφού, όπως σημειώνει ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του στην Έκθεση Κοινωνικών Επιπτώσεων «παραλείπονται βασικές πολιτικές του 3ου Προγράμματος και κυρίως η ανάλυση των επιπτώσεών τους στην κοινωνία, δηλαδή, στο βιοτικό επίπεδο, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων».
 
Στη συνέχεια της ερώτησής του ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) αφού επισημαίνει το προφανές ότι δηλαδή «μια ανάλυση κοινωνικών επιπτώσεων ενός προγράμματος προσαρμογής οφείλει να καταγράφει, εξ΄ ορισμού, τις κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών του», ρωτά την Κομισιόν τα εξής:
 

  1. «Έχει εξετάσει, και ποιες είναι, οι επιπτώσεις των μειώσεων των συντάξεων, της αύξησης των εισφορών και των αλλαγών εκείνων που ονομάζονται «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα;»

 

  1. «Έχει εξετάσει, και ποιες είναι, οι επιπτώσεις των αλλαγών του ΦΠΑ στο βιοτικό επίπεδο των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικά στρωμάτων;»

 

  1. «Τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μετά την ολοκλήρωση της 1ης και της 2ης αξιολόγησης, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, συνοδεύτηκαν με παρόμοια έκθεση κοινωνικών επιπτώσεων;»

 
Εδώ θα βρείτε την Έκθεση Κοινωνικών Επιπτώσεων:
https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/ecfin_assessment_social_impact_en.pdf
 
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΛΑΕ:
 
Στις 19/08/2015 η Κομισιόν δημοσίευσε την Έκθεση Κοινωνικών Επιπτώσεων του νέου ελληνικού Προγράμματος. Το συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι το ελληνικό Πρόγραμμα κατανέμει δίκαια τα βάρη της προσαρμογής και λαμβάνει υπόψη του τις πιο πιεστικές κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις της Ελλάδας.
 
Ωστόσο, διαβάζοντας την ανάλυση της έκθεσης διαπιστώνει κανείς ότι παραλείπονται βασικές πολιτικές του 3ου Προγράμματος και κυρίως η ανάλυση των επιπτώσεών τους στην κοινωνία, δηλαδή, στο βιοτικό επίπεδο, το εισόδημα, τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων, των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων.
 
Με δεδομένο ότι μια ανάλυση κοινωνικών επιπτώσεων ενός προγράμματος προσαρμογής οφείλει να καταγράφει, εξ΄ ορισμού, τις κοινωνικές επιπτώσεις των πολιτικών του, ερωτάται η Επιτροπή:
 
Έχει εξετάσει, και ποιες είναι, οι επιπτώσεις των μειώσεων των συντάξεων, της αύξησης των εισφορών και των αλλαγών εκείνων που ονομάζονται «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα;
 
Έχει εξετάσει, και ποιες είναι, οι επιπτώσεις των αλλαγών του ΦΠΑ στο βιοτικό επίπεδο των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικά στρωμάτων;
 
Τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν μετά την ολοκλήρωση της 1ης και της 2ης αξιολόγησης, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου, συνοδεύτηκαν με παρόμοια έκθεση κοινωνικών επιπτώσεων;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας