Ανεμογεννήτριες: Απειλούνται με διώξεις επειδή αντιστάθηκαν

1026
Απειλούνται με διώξεις επειδή αντιστάθηκαν
Εναν χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις, εφτά κάτοικοι και αιρετοί δήμων καλούνται σήμερα σε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την παρεμπόδιση εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών τελώντας αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, ένα δικονομικό στάδιο δηλαδή πριν από την πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους.

 

Επειτα από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κεφαλληνίας το Λιμεναρχείο Σάμης επέδωσε κλήσεις σε εφτά κατοίκους και αιρετούς δήμων της Κεφαλονιάς, ώστε να ξεκινήσει ποινική διερεύνηση σχετικά με την τέλεση πιθανών φερόμενων αξιόποινων πράξεων για τα όσα διαδραματίστηκαν για είκοσι μέρες στο λιμάνι της Σάμης κατά την απόπειρα εκφόρτωσης ανεμογεννητριών τον Οκτώβριο του 2020 αμέσως μετά την καταστροφική έλευση του «Ιανού».

Υπενθυμίζεται ότι στις συγκεκριμένες κινητοποιήσεις συμμετείχαν κάτοικοι, φορείς, συλλογικότητες, ο Δήμος Σάμης, όπως και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις δημοτικές παρατάξεις που εμπόδισαν την εκφόρτωση ανεμογεννητριών από φορτηγό πλοίο στο λιμάνι της Σάμης, οι οποίες προορίζονταν για τη δημιουργία ακόμη ενός αιολικού πάρκου στο νησί.

Η άφιξη του συγκεκριμένου φορτίου πραγματοποιήθηκε λίγες μόνο μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες σε περιοχές του Δήμου Σάμης έπειτα από το πέρασμα του «Ιανού» κι ενώ είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τον δήμο, τους φορείς και κάτοικους να αποδίδουν μέρος της καταστροφής στα αιολικά πάρκα που έχουν εγκατασταθεί στο νησί, στα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα γύρω από αυτά και στη διάνοιξη δρόμων για την εγκατάστασή τους. Τελικά το πλοίο με τις ανεμογεννήτριες αναχώρησε μετά από 20 μέρες κινητοποιήσεων δίχως να τις εκφορτώσει.

Έναν χρόνο μετά τις κινητοποιήσεις οι εφτά καλούνται σήμερα σε προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις αναφορικά με την παρεμπόδιση εκφόρτωσης των ανεμογεννητριών τελώντας αξιόποινες πράξεις κατά παράβαση άρθρων του Ποινικού Κώδικα, που αφορούν παράνομη βία, αυτοδικία, διατάραξη της ασφάλειας πλοίων και απείθεια. Ενα δικονομικό στάδιο δηλαδή πριν από την πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος τους.

Πρόκειται για τους: Νίκο Ρασσιά (πρώην αντιδήμαρχος Δήμου Σάμης με την παράταξη της πλειοψηφίας που παραιτήθηκε όταν τελικά επανήλθαν οι ανεμογεννήτριες στο νησί), Εριγώνη Βαλσάμου (πρώην αντιδήμαρχος Σάμης με την παράταξη της πλειοψηφίας που παραιτήθηκε για τον ίδιο λόγο και νυν ανεξάρτητη δημοτικός σύμβουλος), Θέμη Δευτεραίο (δημοτικός σύμβουλος Σάμης με την παράταξη της πλειοψηφίας), Νίκο Αθανασάτο (δημοτικός σύμβουλος Σάμης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»), Δημήτρη Ματζουράτο (δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ληξουρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Κεφαλονιάς-Ιθάκης), Τάσο Καβαλλιεράτο (δημοσιογράφος) και Σταύρο Αντύπα (νομικός-αρθρογράφος).

Η συγκυρία

Απ’ ό,τι φαίνεται, η συγκεκριμένη συγκυρία που επιλέχθηκε για την εξέλιξη της ποινικής διαδικασίας δεν είναι τυχαία. Ερχεται τη στιγμή που ακόμη ένας ανεμολογικός ιστός, ο οποίος σηματοδοτεί την έλευση ακόμη περισσότερων ανεμογεννητριών στην Κεφαλονιά, έχει μόλις επανατοποθετηθεί σε ένα από τα πιο πράσινα σημεία πάνω από την πανέμορφη Σάμη.

Και την ίδια στιγμή που ακόμη δύο αιολικές εγκαταστάσεις στο όρος Βροχώνα και στη Δημοτική Ενότητα Παλικής «αναμένουν» τις ανεμογεννήτριές τους, ενώ η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» συνεχίζει να διαφημίζει ακόμη έναν αιολικό σταθμό στα βορειοδυτικά του νησιού στο Καλόν Ορος σε αντίθεση ακόμη και με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων του νησιού.

Ωστόσο η απόπειρα ποινικοποίησης του 20ήμερου αγώνα των Κεφαλονιτών ενάντια στην εγκατάσταση επιπλέον αιολικών, αμέσως μετά τις πλημμύρες που έπλητταν το νησί για πολλοστή φορά, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση. Οχι μόνο επειδή αυτός ο πάνδημος αγώνας αποτέλεσε σημείο αναφοράς για ολόκληρη τη χώρα και έφερε την Κεφαλονιά στο επίκεντρο του κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Αλλά κυρίως επειδή οδήγησε ένα πολιτικό σύστημα να παραδεχτεί δημόσια τις «αιολικές» παραλείψεις στα συνοδευτικά έργα, να «θυμηθεί» τα απολύτως ξεχασμένα ανταποδοτικά των εταιρειών και να αναζητήσει στην επιστήμη και σε ειδικούς μελετητές μια συνολική έρευνα για το ζήτημα, για το αν δηλαδή τα αιολικά πάρκα στο νησί συμβάλλουν στη σφοδρότητα των πλημμυρών. Για να γίνει το αυτονόητο και στη θέση Ξερακιάς, όπου προορίζονταν οι ανεμογεννήτριες οι οποίες μπλοκαρίστηκαν: μια απλή αυτοψία μακριά από τις τυπικές αδειοδοτήσεις που χορηγούνται σε υπηρεσιακά γραφεία της Αθήνας.

Η συμβολή των αιολικών στις πλημμύρες

Η σύνταξη του Γενικού Σχεδίου (master Ρlan) Αντιπλημμυρικών Εργων Λεκάνης Απορροής Πυλάρου ανατέθηκε από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε τεχνικό γραφείο και πραγματοποιήθηκε έπειτα από μελέτη πολιτικών μηχανικών.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 54σέλιδης μελέτης, εκτός των άλλων αιτίων (κλιματική αλλαγή και η συνδεόμενη με αυτήν ένταση των βροχοπτώσεων) ένας κύριος λόγος των έντονων πλημμυρικών φαινομένων στην Κεφαλονιά είναι η απουσία αντιπλημμυρικών έργων στο ορεινό τμήμα της λεκάνης απορροής και στους οικισμούς της κοιλάδας της Πυλάρου, καθώς επίσης και οι επιπτώσεις των αιολικών πάρκων στις κορυφές των βουνών που οδήγησαν στην τροποποίηση του υδρογραφικού δικτύου της Λεκάνης Πυλάρου από την ύπαρξη δρόμων εξυπηρέτησης των αιολικών.

Οπως διαπιστώθηκε, τόσο οι οδοί των αιολικών πάρκων όσο και τα πλατώματα των ανεμογεννητριών δεν συνοδεύονται με τα απαραίτητα έργα αποχέτευσης-αποστράγγισης των ομβρίων, ενώ η απουσία τάφρων και εγκάρσιων οχετών στο οδικό δίκτυο των αιολικών πάρκων οδηγεί με ταχύτητα τα όμβρια στα ρέματα αυξάνοντας την πλημμυρική τους παροχή.

Παραδόξως σε διαμετρικά αντίθετα συμπεράσματα κατέληξε τεχνική εξασέλιδη έκθεση που συνέταξε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία αποφαίνεται ότι τα αιολικά πάρκα δεν σχετίζονται με τα πλημμυρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις του «Ιανού» στην Κεφαλονιά.

«Ο 20ήμερος, σπουδαίος και απολύτως επιτυχημένος αγώνας μας στο λιμάνι της Σάμης κατά της εκφόρτωσης ανεμογεννητριών δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί, όπως και δεν εκβιάζεται, δεν φοβάται, δεν απαξιώνεται, δεν καταστέλλεται. Το αντίθετο, στέκει μοναδικά ως μνημείο υπεράσπισης και αγώνα για το όμορφο νησί μας, το μοναδικά σπάνιο περιβάλλον του και τους σπουδαίους ανθρώπους του. Μια πράξη ξεκάθαρα πολιτική (για να ποινικοποιηθεί) και μάλιστα με αίσθημα κοινωνικής και περιβαλλοντικής ευθύνης» αναφέρουν σε κείμενό τους κάποιοι εκ των κληθέντων από το Λιμεναρχείο Σάμης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας