Ανδρ. Γεωργίου: ''Φούσκωνε'' το έλλειμμα αλλά αθωώθηκε!

2931
δικαιοσύνη

Με νέα προκλητική απόφαση του το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε, παρά την απουσία του αθώο, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση, τον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, έπειτα από μαραθώνια ακροαματική διαδικασία, που διήρκεσε πέντε ώρες.
Ως γνωστόν, ο Ανδρ. Γεωργίου, παρ’ ότι διευθυντικό στέλεχος του ΔΝΤ, διορίσθηκε από την κυβέρνηση του ΓΑΠ διοικητής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, παρά την σφοδρή αντίθεση του Παν. Λαφαζάνη, εκπροσώπου τότε του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε και κατήγγειλε ως εγκάθετο, με διατεταγμένη υπηρεσία, τον Ανδρ. Γεωργίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.
Ο Ανδρέας Γεωργίου στη συνέχεια και προκειμένου να βάλει βαθιά τη χώρα στον μνημονιακό βούρκο, ”φούσκωσε” με απαράδεκτες μεθοδεύσεις το έλλειμμα του προϋπολογισμού, προσδίδοντας στη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη πλαστή εικόνα.
Σκανδαλωδώς, όμως, τώρα ο Ανδρ. Γεωργίου , αντί να πληρώσει ο ίδιος, και όσοι τον τοποθέτησαν, τα ανομήματα του, παραδίδεται αμόλυντος και άσπιλος στην κοινωνία, να κοροϊδεύει τα θύματα του που δεν είναι άλλα από την πατρίδα μας, τον ελληνικό λαό και τα νιάτα της χώρας.
Η κατηγορία σε βάρος του κ. Γεωργίου -που ήταν απών από το δικαστήριο και εκπροσωπήθηκε από τον συνήγορό του- αφορούσε τη διατήρηση, επί μερικούς μήνες, της θέσης του υπαλλήλου του ΔΝΤ, στο οποίο είχε εργαστεί επί χρόνια, με αυτήν του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, του είχε καταλογιστεί ότι δεν συγκαλούσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ, αν και είχε σχετική υποχρέωση από το νόμο.
Στο δικαστήριο, μεταξύ άλλων, κατέθεσε η καθηγήτρια, πρώην στέλεχος της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, η οποία είχε καταγγείλει σκόπιμη αλλοίωση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009, με στόχο την είσοδο της Ελλάδας σε μηχανισμό στήριξης από την Αρχή, καταγγελία που οδήγησε στην άσκηση δίωξης σε βάρος του κ. Γεωργίου.
Η μάρτυρας απέδωσε δόλο στη διατήρηση της θέσης του στο ΔΝΤ στον κ. Γεωργίου, υποστηρίζοντας πως είχε στόχο να διευκολύνει την υπογραφή του μνημονίου και όχι για να εξασφαλίσει τη σύνταξή του μετά από χρόνια εργασίας στο Ταμείο, όπως υποστήριξε ο ίδιος ο κ. Γεωργίου, όταν έφθασε στη δικαιοσύνη αυτή η υπόθεση.
Αντίθετα, μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του κατηγορούμενου, στελέχη οργανισμών όπως η Eurostat κλπ, απέκλεισαν κάθε σκοπιμότητα, υποστηρίζοντας πως ο κ. Γεωργίου παρέμεινε τους επίδικους λίγους μήνες ως επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και στο ΔΝΤ, χωρίς να πληρώνεται, απλά για να συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια.
Οι μάρτυρες αναφέρθηκαν αναλυτικά στο πώς καταμετρήθηκε το έλλειμμα του 2009, τονίζοντας πως το μνημόνιο είχε υπογραφεί πριν αναλάβει ουσιαστικά τα ηνία της ΕΛΣΤΑΤ ο κ. Γεωργίου, ενώ τόνισαν πως δεν είχε λόγο να μην συγκαλεί το ΔΣ της Αρχής.
Η βασική δικογραφία σε βάρος του κ. Γεωργίου, σχετικά με το αν διογκώθηκε ή όχι σκόπιμα το έλλειμμα, ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία των μηχανισμών στήριξης για την Ελλάδα, βρίσκεται προς κρίση στο Συμβούλιο Εφετών.
Για την υπόθεση εκδόθηκε απαλλακτικό για τον κ. Γεωργίου βούλευμα, κατά του οποίου ασκήθηκε αναίρεση από τον Άρειο Πάγο και έτσι η υπόθεση επανήλθε στο Συμβούλιο Εφετών, το οποίο έχει δεχθεί ήδη απαλλακτική εισαγγελική εισήγηση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας