Αναπάντητα ερωτήματα για το επεισόδιο στον Έβρο και τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών

3190
σύμμαχοι

Οι φωτογραφίες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που σύρονται ως κοινοί εγκληματίες κακοποιοί από την τουρκική στρατονομία στο Δικαστήριο στην Αδριανούπολη προκαλεί αλγεινή εντύπωση, είναι εξοργιστικά απαράδεκτη, είναι προσβλητική για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Έλληνες στρατιωτικοί φοράνε την στολή του στελέχους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, με τα διακριτικά του ελληνικού κράτους, το εθνόσημο και την ελληνική σημαία. Οι φωτογραφίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, έχουν στόχο, να εξευτελίσουν τους δυο στρατιωτικούς, να διασύρουν τον Ελληνικό Στρατό και να πλήξουν το ηθικό των στελεχών του. Παρόμοιες σκηνές (φωτογραφίες) παραπέμπουν στην κακοποίηση των Ελλήνων στρατιωτικών αιχμαλώτων από τους Τούρκους στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974. Πρόκειται αναμφίβολα για εχθρική συμπεριφορά…
Τη Δευτέρα η Ελληνική πλευρά θα καταθέσει ένσταση στην απόφαση του Δικαστηρίου της Αδριανούπολης, σύμφωνα με την οποία, οι 2 Έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο από τουρκική περίπολο, κατηγορούνται, από την τουρκική στρατιωτική δικαιοσύνη, για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη περιοχή. Το τουρκικό Δικαστήριο έκρινε, την περασμένη Παρασκευή, ότι θα πρέπει οι έρευνες να συνεχιστούν, διότι ενδέχεται να προκύψουν και αλλά αδικήματα σε βάρος των συλληφθέντων. Επομένως, είναι πολύ πιθανόν, να έχουμε διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Η απόφαση για προφυλάκιση λήφθηκε λόγω «υποψίας ότι θα αποδράσουν» και διότι «δεν διαθέτουν μόνιμη κατοικία στην Τουρκία»(!!!), όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης. Οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται σε φυλακή στην Αδριανούπολη. Τους έχει αφαιρεθεί ο οπλισμός και τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι τουρκικές αρχές αρνήθηκαν την επαφή τους, με οποιοδήποτε εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας, ακόμη και με τις οικογένειές τους.
Η ελληνική πλευρά (ανακοίνωση του ΓΕΣ) επιμένει, ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος, που οφείλεται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τον προσανατολισμό τους.
Από πού προκύπτει, ότι η ελληνική περίπολος στις Καστανιές του Έβρου, ένας υπολοχαγός και ένας λοχίας ΕΠΟΠ, συνελήφθησαν και αφοπλίστηκαν, επί τουρκικού εδάφους;
Πώς καταλήγει το ΓΕΣ σε αυτό το συμπέρασμα, όταν δεν γνωρίζουμε την άποψη των συλληφθέντων στρατιωτικών και δεν υπάρχουν άλλοι μάρτυρες, για να βεβαιώσουν τον τόπο αλλά και τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε το επεισόδιο; Συνήθως, οι περίπολοι εκεί είναι εποχούμενες και όχι πεζή περιπολία. Μήπως τελικά δεν ήταν περίπολος;
Επειδή έχω περπατήσει ακριβώς το δρομολόγιο της περιπόλου, στο Δάσος στις Καστανιές στον Έβρο, που είναι πολύ συγκεκριμένο και σεσημασμένο, είναι δύσκολο (όχι όμως και απίθανο), δυο έμπειροι στρατιωτικοί να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Παρόλα, αυτά, έχουν συμβεί και παλαιότερα παρόμοια ή σχετικά παρόμοια, περιστατικά, τα οποία είχαν επιλυθεί, μέσα σε ώρες, μετά από μια σύντομη συνάντηση που είχαν οι τοπικοί στρατιωτικοί Διοικητές (Έλληνας και Τούρκος), σε χαμηλό επίπεδο, χωρίς καν την παρέμβαση της στρατιωτικής ηγεσίας.
Τι έγινε λοιπόν, στο συγκεκριμένο επεισόδιο; Γιατί η Τουρκία έδωσε τέτοια διάσταση; Απεχθάνομαι τα ευφάνταστα σενάρια συνωμοσίας, αλλά, αποκλείεται το επεισόδιο να είναι στημένο, δηλαδή η ελληνική περίπολος, αν ήταν περίπολος, να έπεσε σε τουρκική ενέδρα; Διευκρινίζω, ότι δεν κατηγορούμε κανέναν, δεν αμφισβητούμε την αξιοπιστία του ΓΕΣ, ωστόσο, καλοπροαίρετα θέτουμε κάποια εύλογα ερωτήματα, και ζητάμε απαντήσεις, γνωρίζοντας ότι, οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου εύκολες, για διάφορους λόγους!
Επίσης, έγιναν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες των Αρχηγών των ΓΕΕΘΑ, του Ναυάρχου Αποστολάκη και του Στρατηγού Ακάρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν σε καλό κλίμα και ο Τούρκος Στρατάρχης, υποσχέθηκε ότι το θέμα είναι τυπικό και θα λυθεί σε λίγη ώρα. Τι μεσολάβησε και δεν αφέθηκαν ελεύθεροι οι Έλληνες στρατιωτικοί, όπως ανέμεναν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας; Είναι σαφές, ότι υπήρξε πολιτική παρέμβαση, από το σύστημα εξουσίας Τ. Ερντογάν, που άλλαξε το κλίμα. Το επεισόδιο σχετίζεται, έμμεσα ή άμεσα, με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στη χώρα μας; Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε με νόημα: «Έχουμε και εμείς Δικαστήρια, που δικάζουν και σεβόμαστε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης».
«Θεωρώ ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό, αλλά αν δεν προσεχθεί μπορεί να εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό ζήτημα», είπε υψηλόβαθμο στέλεχος των Ε.Δ. σε άτυπη συνάντησή του με τους διαπιστευμένους στρατιωτικούς συντάκτες. Φαίνεται ότι, από την επιθετική αντίδραση της Τουρκίας, το επεισόδιο στον Έβρο εξελίσσεται σε εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, ενώ υπάρχουν πολλές σκοτεινές πλευρές, που θα πρέπει να φωτιστούν, προκειμένου να προστατευθεί το κύρος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και η αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας