Αναιμική ανάπτυξη 0,8% το β' τρίμηνο. Success Story για κλάμματα

2276
άνεργοι

Υποτονική και αναιμική αποδείχτηκε η ανάπτυξη (0,8%) στο β’ τρίμηνο του 2017, πολύ κάτω των επίσημων προβλέψεων και το κυριότερο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία παρά τους κυβερνητικούς εξωραϊσμούς και την ευρωκατεστημένη θριαμβολογία είναι κολλημένη βαθιά σε βάλτο και δεν ξεκολλάει με τις “επιτυχημένες” αξιολογήσεις και την συνεχιζόμενη λιτότητα.
Σε όρους όγκου, το ΑΕΠ αυξήθηκε το β’ τρίμηνο του 2017 κατά 0,8% σε ετήσια βάση και κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).
Τα παραπάνω μεγέθη, όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, είναι προσαρμοσμένα σε εποχικό επίπεδο. Σημειώνεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2017, η ετήσια ανάπτυξη είχε διαμορφωθεί στο 0,4% και η τριμηνιαία -επίσης- στο 0,5%.
Σε μη εποχικά διορθωμένο επίπεδο, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση κατά 0,7% έναντι του β’ τριμήνου του 2017.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ΕΛΣΤΑΤ προχώρησε στην αναθεώρηση του ΑΕΠ του α’ τριμήνου, κατόπιν των νέων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης.
Σημειώνουμε πάντως ότι η αναιμική άνοδος του ΑΕΠ στηρίχθηκε στις αυξημένες εισαγωγές και στην απρόσμενη άνοδο των δημοσίων δαπανών, οι οποίες, κατά τ’ άλλα, διαρκώς συρρικνώνονται προκειμένου να προσεγγιστούν οι υπερβολικοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Αυτό, όμως, που δεν αναδεικνύεται είναι η διψήφια βουτιά των επενδύσεων στο δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (-25,6%) και σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2016 (-17,1%), πράγματα που καταδεικνύουν ότι η αποεπένδυση στην ελληνική οικονομία συνεχίζεται αμείωτη και με ταχείς ρυθμούς.
Αυτή η αποεπένδυση, τόνιζαν οικονομικοί κύκλοι, δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για ουσιαστική και σε στέρεες βάσεις ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Κατά τα άλλα, μόνο θλίψη προκαλούν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης γι’ αυτό το υποτονικό 0,8%, πράγμα που δείχνει ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», πολύ περισσότερο που και αυτό το 0,8% δεν έχει θετικές κοινωνικές συνέπειες, αφού το καρπώνεται μια διαπλεκόμενη ολιγαρχία.

Κ.Τ

ΥΓ: Τον όρο αναιμική ανάπτυξη πρώτη χρησιμοποίησε στον τίτλο της η Iskra και από εκεί και πέρα τον χρησιμοποίησε ακόμα και η ΝΔ στην ανακοίνωσή της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας