Αναδίπλωση Zaev μετά τις αντιδράσεις: Δεν παρεμβαίνουμε στα εσωτερικά της Ελλάδας

871
αναδίπλωση

Σε αναδίπλωση προχώρησε η κυβέρνηση της πΓΔΜ μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Zoran Zaev περί «μακεδονικής» γλώσσας και «Μακεδόνων του Αιγαίου».

«Λυπούμαστε που τα σχόλιά του (σσ. Zoran Zaev) κατανοήθηκαν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο» αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ, όπου τονίζεται η αφοσίωση του Zaev στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ο Πρωθυπουργός Zaev είναι πλήρως αφοσιωμένος σε μια πολιτική προσέγγιση που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων και δεσμεύεται να βελτιώσει τις σχέσεις καλής γειτονίας» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι οι δηλώσεις γίνονται καλή τη πίστει.

«Είμαστε σθεναρά δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειές μας και οι δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη, προς στήριξη της Συμφωνίας» επισημαίνεται ενώ η κυβέρνηση των Σκοπίων υποστηρίζει ότι δεν έχει καμία πρόθεση παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας.

«Ως χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, καταλαβαίνουμε ότι οι χώρες φροντίζουν τους δικούς τους πολίτες και ότι χώρες στα Βαλκάνια δεν παρεμβαίνουν σε γειτονικές χώρες για οποιοδήποτε θέμα.

Θέλουμε να υπογραμμίσουμε το άρθρο 4 (3) της Συμφωνίας των Πρεσπών βάσει του οποίου δεσμευόμαστε να μην παρεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, μεταξύ άλλων για την προστασία των δικαιωμάτων οποιουδήποτε ατόμου που δεν είναι ο πολίτης μας.

Με αυτό το σκεπτικό, είναι κατανοητό ότι οι γλωσσικές πολιτικές και στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη συμφωνία Πρεσπών.

Κατανοούμε και σεβόμαστε ότι το ζήτημα των γλωσσών που διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα εσωτερικών υποθέσεων και εσωτερικής πολιτικής» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η πρόοδος της πΓΔΜ στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, η πρόοδος της πΓΔΜ ως προς τα κριτήρια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που συνεδριάζουν σήμερα και αύριο (4-5 Δεκεμβρίου 2018) στις Βρυξέλλες, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, Jens Stoltenberg.

«Καλωσορίζουμε την πρόοδο που έχουν κάνει τα Σκόπια προς την πλήρη προσχώρηση στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο Stoltenberg.

Στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης που θα γίνει για τα Δυτικά Βαλκάνια, θα εξεταστεί η πρόοδος που έχει κάνει η πΓΔΜ, όσον αφορά τα ενταξιακά κριτήρια, υπό την αίρεση ότι τα Σκόπια θα επικυρώσουν πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών.

Ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έως τα μέσα του 2020 «βλέπουν» οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η πΓΔΜ θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ έως τα μέσα του 2020, μέχρις ότου η συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό θα έχει λογικά εφαρμοστεί πλήρως, δήλωσε, εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός αναπληρωτής υφυπουργός Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Matthew Palmer.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος να μην πιστεύει κανείς ότι η Βόρεια Μακεδονία θα γίνει το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ σε 18 μήνες από τώρα», ανέφερε σε συνέντευξή του στο «Reuters» o Palmer.

«Είναι μια απόλυτα ρεαλιστική ημερομηνία», πρόσθεσε ο ίδιος, χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ ως «την πιο σημαντική θετική εξέλιξη» στις προσπάθειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος επισήμανε πως το ΝΑΤΟ έχει ήδη προσκαλέσει την πΓΔΜ να ενταχθεί στη συμμαχία, λέγοντας πως η διαδικασία μπορεί να προχωρήσει γρήγορα μόλις ολοκληρωθεί πλήρως η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Ωστόσο, ο Palmer εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την «κακοήθη επιρροή» της Ρωσίας τόσο στην πΓΔΜ όσο και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων – τη Βοσνία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο.

Κατηγόρησε τη ρωσική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να υπονομεύσει κυβερνήσεις και θεσμούς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η πρόοδος της περιοχής προς την ολοκλήρωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας