Αλλαγή στάσης από Μόσχα στον Καύκασο υπέρ Αρμενίας-Αρτσάχ-Το Αζερμπαϊτζάν Τουρκικό προτεκτοράτο

499
Αλλαγή στάσης από Μόσχα

Για το καθεστώς του Αρτσάχ δεν διαπραγματεύεται το Αζερμπαϊτζάν πλέον, καθώς μετατράπηκε σε προτεκτοράτο της Τουρκίας, αλλά η ίδια η Άγκυρα

O Διδάκτωρ πολιτικών επιστημών, καθηγητής Garik Keryan στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Ερεβάν της Αρμενίας (YSU), επισημαίνει  ότι η Ρωσία τον τελευταίο καιρό αλλάζει σταδιακά τη στάση  της για το ζήτημα του  Artsakh (Ναγκόρνο Καραμπάχ), μετατοπίζοντάς την προς μια θέση πιο κοντά σε αυτή της Αρμενίας , αφού συνειδητοποίησε ότι εξαπατήθηκε από την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν συνεργαζόμενη μαζί τους.

Τα παραπάνω δήλωσε  σε συνέντευξή του στο ARMENPRESS, συμπληρώνοντας ότι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει σοβαρές διαφωνίες με τους δυτικούς συναδέλφους της ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ – Γαλλία και Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου και για του καθεστώτος του Αρτσάχ.

«Η Ρωσία ξεκίνησε να κινείται προς μια φιλοαρμενική θέση, δηλαδή, η Ρωσία λέει «ξέρετε ότι το ζήτημα δεν λύθηκε, πρέπει ακόμα να καθορίσουμε την κατάσταση» .

Εδώ τίθεται ένα ερώτημα, γιατί η Ρωσία άρχισε να μετατοπίζεται σε μια στάση υπέρ της Αρμενίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κάποια συναίνεση μεταξύ της Ρωσίας, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την αναζωογόνηση της διαδικασίας της Ομάδας Μίνσκ του ΟΑΣΕ.

Υπάρχει απάντηση και σε αυτό το ερώτημα, η οποία έγκειται στο γεγονός ότι “οι Ρώσοι είχαν κάνει ένα πολύ μεγάλο και πρωτόγονο λάθος συνεργαζόμενοι με την Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν για το ζήτημα του Αρτσάχ”.

Ο Keryan, επικεφαλής της έδρας των Πολιτικών Ινστιτούτων και Διαδικασιών στο YSU, λέει ότι ως ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας δεν μπορεί να καταλάβει πώς η Τουρκία καταφέρνει να βρει μορφές συνεργασίας με τη Μόσχα, όταν για 300 χρόνια εξαπατούσε συνεχώς τους Ρώσους, κινούμενη πάντα εναντίον των ρωσικών συμφερόντων.

Σύμφωνα με τον Keryan, η Μόσχα το συνειδητοποίησε μόνο αφού η Άγκυρα, χωρίς να λάβει υπόψη της όσα είχε λάβει από τη Ρωσία, και συγκεκριμένα τον πυρηνικό σταθμό, τον αγωγό South Stream, τα πυραυλικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, καθώς και παραχωρήσεις στη Συρία, έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών της Τσαβούσογλου στο Κίεβο για να συμμετάσχει στην Πλατφόρμα της Κριμαίας, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «η Κριμαία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ουκρανίας».

«Το ζήτημα της Κριμαίας είναι πολύ οδυνηρό για τους Ρώσους, όπως το ζήτημα του Αρτσάχ για εμάς. Η Κριμαία είναι ιερή γι ‘αυτούς.

Μετά από τόσα χρόνια, όταν η Ρωσία πέτυχε τελικά την επιστροφή της Κριμαίας, ο Τσαβούσογλου ανακοινώνει ότι «η Κριμαία δεν ανήκει στη Ρωσία και η Τουρκία θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψει η Κριμαία στην Ουκρανία».

Από αυτό το σημείο και μετά οι Ρώσοι συνειδητοποίησαν ότι έκαναν λάθος όταν πρώτα επέτρεψαν να τελειώσει ο πόλεμος με τέτοια αποτελέσματα και δεύτερον επέτρεψαν τη διείσδυση της τουρκικής επιρροής στον Νότιο Καύκασο, έχοντας εξαπατηθεί και στο θέμα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο κύριος στόχος της Μόσχας ήταν να τραβήξει το Αζερμπαϊτζάν προς τη ζώνη της Ευρασιατικής ολοκλήρωσης, κάθε φορά που ο Αλίγιεβ διαπραγματευόταν λέγοντας «λύστε το ζήτημα του Καραμπάχ και θα έρθω».

Τώρα είδαν ότι αφού το «έλυσαν», όχι μόνο δεν ήρθε, αλλά αντίθετα έχασαν το Αζερμπαϊτζάν», είπε ο Keryan.

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, συνέχισε, σήμερα υπάρχουν πιο ευνοϊκές συνθήκες για μια θεμελιώδη συζήτηση του ζητήματος του Αρτσάχ από ό, τι πριν από τον πόλεμο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να φέρουμε το Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δεδομένου ότι το μόνο θέμα που έχει απομείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι το ζήτημα του καθεστώτος του Αρτσάχ, μου φαίνεται ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θα καθίσει για συνομιλίες υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις. Και αν ξαφνικά οι συμπρόεδροι ανέφεραν το θέμα της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας του ΝΚΑΟ (Αυτόνομη Περιφέρεια του Ναγκόρνο Καραμπάχ), το οποίο θα έκανε το Αδρούτ και το Σούσι να υπάγονται σε κάποιου είδους κοινή διοικητική μονάδα, αυτό θα σήμαινε απώλεια επιρροής για αυτούς. Αυτός είναι ο λόγος που το Αζερμπαϊτζάν και η Τουρκία δεν θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις. Θα μιλήσουν, θα καθυστερήσουν, όπως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν παρατεταμένη για 26 χρόνια», είπε ο αναλυτής.

Ο καθηγητής Keryan απέκλεισε το Αζερμπαϊτζάν να αναγνωρίσει το καθεστώς του Αρτσάχ χωρίς να υποστεί σοβαρές κυρώσεις. Επιπλέον, υποστηρίζει, υπάρχουν «πολύ ενδιαφέρουσες και αποτελεσματικές κυρώσεις» που θα έδιναν αποτελέσματα σε λίγες ημέρες.

Το αν θα συμφωνήσει ή όχι το Αζερμπαϊτζάν για επανεκκίνηση των συνομιλιών υπό τη μορφή της ομάδας του Μίνσκ εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας, διότι, όπως λέει ο καθηγητής Κεριάν, η Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν δεν είναι ανεξάρτητη χώρα εδώ και πολύ καιρό, είναι μάλλον τουρκικό προτεκτοράτο.

«Αν θέλετε να μάθετε εάν το Αζερμπαϊτζάν θα καθίσει ή όχι για διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αλλάξετε την ερώτησή σας , λέγοντας αν θα καθίσει η Τουρκία για διαπραγματεύσεις ή όχι; Και η Τουρκία, όπως γνωρίζετε, δεν χαρίζει τίποτα. Όταν χρειαστεί, πάνε ακόμη και εναντίον των Αμερικανών και οι ΗΠΑ δεν μπορούν να κάνουν κάτι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποθέτω ότι για το θέμα του Αρτσάχ είτε θα καθυστερήσουν τις συνομιλίες είτε θα προσπαθήσουν να εξαπατήσουν, είτε απλά θα το εξαιρέσουν», είπε.

Η Μόσχα ανακοίνωσε στις 2 Σεπτεμβρίου ότι υποστηρίζει την ενεργοποίηση των συμπροέδρων της ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ που εργάζονται για τη διευθέτηση του Καραμπάχ με βάση την υπάρχουσα εντολή. Στη συνέχεια, ο νέος Ρώσος συμπρόεδρος της ομάδας Μινσκ επισκέφθηκε το Μπακού και το Ερεβάν για συνομιλίες.

Πηγή: Πενταπόσταγμα – Παναγιώτης Νάστος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας