Αλαζονία Cavusoglu απέναντι στους άσφαιρους ισχυρισμούς Ν. Κοτζιά

2173
τσαβούσογλου

«Αν το καθήκον του αρχηγού του τουρκικού γενικού Επιτελείου ήταν να πατήσει στα Ίμια, θα το είχε κάνει», δήλωσε πολύ αλαζονικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu, σχολιάζοντας αναφορά του Έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος, με αφορμή την παρουσία της τουρκικής φρεγάτας σε ελληνικά χωρικά ύδατα, στην οποία επέβαινε ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, είχε δηλώσει με εύκολη αυτοπεποίθηση ότι δεν θα μπορούσε να ανέβει στα Ίμια γιατί η Ελλάδα είχε λάβει τα μέτρα της.
Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο κ. Cavusoglu αναφέρθηκε και στους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς των οποίων την έκδοση ζητεί η Άγκυρα, κατηγορώντας την Ελλάδα εμποδίζει την εκδίκαση των πραξικοπηματιών.
Πρόσθεσε ότι αυτό δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, ενώ τόνισε ότι «αυτό δεν μας προκαλεί απορία», προσθέτοντας πως «ο επικεφαλής του κουρδικού PKK είχε βρει καταφύγιο στην Ελλάδα».
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Τούρκος ΥΠΕΞ τόνισε ότι «πίσω από όλα τα βάσανα και τις αιματοχυσίες βρίσκονται οι ενέργειες των ανθρώπων που ονειρεύονται την Ένωση (σ.σ. με την Ελλάδα)».

«Δεν υπάρχουν ζώνες ευθύνης στο Αιγαίο», δηλώνει η Άγκυρα

Το σύνολο των αιτιάσεων επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, ξεδιπλώνει η Άγκυρα, διατηρώντας την ένταση με κάθε τρόπο.
Μετά τις υπερπτήσεις, την προκλητική δραστηριότητα στα Ίμια και την Λέσβο, η Άγκυρα, μέσω ΝAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους Cesme στο Βόρειο Αιγαίο, αποτυπώνει την θέση της για την μη ύπαρξη ζωνών ευθύνης στο Αιγαίο, η οποία «πατάει», πάνω στην πάγια ΝΑΤΟική θέση για μη ύπαρξη ζωνών ευθύνης ανάμεσα σε «σύμμαχα» κράτη.
Χτες, Πέμπτη, η ελληνική πλευρά εξέδωσε οδηγία (NAVTEX 40/17) από τον σταθμό της Λήμνου, στην οποία αναφέρεται ότι ο τουρκικός σταθμός της Σμύρνης δεν είναι εξουσιοδοτημένος να εκδώσει ΝAVTEX γιατί η περιοχή ερευνών ανήκει σε ελληνική αρμοδιότητα.
Η οδηγία αυτή είχε εκδοθεί σε απάντηση της τουρκικής ΝAVTEX με αριθμό 244/17, με την οποία ο σταθμός Σμύρνης της Υπηρεσίας Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας του τουρκικού Ναυτικού εξέδωσε την NAVTEX, με την οποία ενημέρωνε τους ναυτιλομένους για τη διεξαγωγή ερευνών από το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, μεταξύ της Θάσου, της Σαμοθράκης και της Λήμνου για άγνωστο χρονικό διάστημα.
Η ίδια τουρκική υπηρεσία επανήλθε, μετά την ελληνική αντίδραση, με νεώτερη ενημερωτική οδηγία (ΝAVTEX 248/17) στην οποία αναφέρεται: «Στο Αιγαίο Πέλαγος και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται συμφωνία για ζώνες ευθύνης εγκεκριμένες από την ΙΜΟ και την ΙΗΟ. Μην λαμβάνετε υπ’ όψιν τις ανακοινώσεις περί οδηγιών από αναρμόδιους σταθμούς. Οι σταθμοί Κωνσταντινούπολης, Σμύρνης και Αττάλειας θα συνεχίσουν να εκδίδουν οδηγίες, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ασφάλεια των ναυτιλομένων».
Από το Ελληνικό Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, ανακοινώθηκε ότι «οι περιοχές αρμοδιότητος της Ελλάδας για την εκπομπή αγγελιών NAVTEX προς τους ναυτιλλόμενους έχουν καθιερωθεί από τη δεκαετία του ’80 με αποφάσεις του International Maritime Organization (ΙΜΟ), στο πλαίσιο συνδιασκέψεών του, στις οποίες συμμετείχε και η Τουρκία.
Σημειώνεται ότι με την ίδια διαδικασία έχει καθιερωθεί το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητας και λοιπών κρατών της Μεσογείου».
«Σε κάθε περίπτωση», τονίζεται «το Πολεμικό Ναυτικό θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες για την ασφάλεια των ναυτιλλόμενων με απόλυτη συνέπεια και σύμφωνα με τις αρμοδιότητες που έχουν ανατεθεί στη χώρα μας από τον IMO».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας