Αδυναμία στην εύρεση προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες

1263
ψηφιακές

Πάνω από 6 στις 10 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό με τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, παρά το γεγονός ότι ετοιμάζονται να κάνουν προσλήψεις μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η μη κερδοσκοπική εταιρεία SocialInnov, με την υποστήριξη της Microsoft.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εταιρείες σε ποσοστό 71,64% θεωρούν ως εξαιρετικά σημαντική τη γνώση κάποιου προγράμματος επεξεργασίας υπολογιστικών φύλλων, όπως το Excel. Ακολουθεί η γνώση προγραμμάτων παρουσιάσεων, όπως το PowerPoint με 62,69% και προγραμμάτων διαχείρισης πληροφοριών και email, όπως το Outlook, με 62,68%.

Εξαιρετικά σημαντική θεωρείται και η γνώση εργαλείων παραγωγικότητας και συνεργασίας με ποσοστό 77,61% αλλά και εργαλείων project management, με ποσοστό 68,66%. Ακολουθούν οι γνώσεις προγραμματισμού και διαχείρισης βάσεων δεδομένων με ποσοστό 64,18%.

Οι πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού

Ακολουθώντας τις παγκόσμιες τάσεις, οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής αναζητούν επαγγελματίες που γνωρίζουν γλώσσες προγραμματισμού, οι οποίες αξιοποιούνται για την ανάπτυξη web εφαρμογών. Έτσι, ως πιο σημαντικές γλώσσες προγραμματισμού αξιολογούνται οι: JavaScript, HTML, Java, CSS και PHP. Άνοδο παρουσιάζει και η Python καθώς αυξάνεται η σημασία επεξεργασίας bigdata και εκμάθησης μηχανών.

Σημαντική η επαγγελματική εκπαίδευση

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός πως η αξία μιας πιστοποίησης επαγγελματικής ειδίκευσης θεωρείται πιο σημαντικό εφόδιο από έναν διδακτορικό τίτλο από τους υποψήφιους εργοδότες, ενώ μεγάλη αξία δίνεται στη διαρκή κατάρτιση των εργαζομένων στις πιο σύγχρονες τεχνολογίες.

Η ζήτηση για βασικά πτυχία (Bachelor) παραμένει υψηλή, όπως είναι αναμενόμενο. Περίπου το 70% των επαγγελματιών ΤΠΕ δηλώνουν κάποιας μορφής τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 51,8% που ήταν το 2008. Στα λεγόμενα “softskills” οι εταιρείες αξιολογούν ως πιο σημαντική την ομαδικότητα και ακολουθεί η προσαρμοστικότητα.

Η “ταυτότητα” της έρευνας

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου 2019 με τη συμμετοχή 75 εταιρειών στην Ελλάδα, που απασχολούν ή σχεδιάζουν να προσλάβουν επαγγελματίες πληροφορικής και επικοινωνιών στο κοντινό μέλλον. Οι περισσότερες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα του ICT.

Η πλειοψηφία του δείγματος απαρτίζεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (64,18% εκ των οποίων απασχολεί από 1 έως 10 υπαλλήλους ΙΤ), αν και ένα υψηλό ποσοστό (10,45%) διαθέτει πάνω από 100 υπαλλήλους ΙΤ.

Το 61,19% των εταιρειών δήλωσε πως σχεδιάζει τουλάχιστον μια πρόσληψη, μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ενώ το 11,94%, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, δήλωσε ότι σχεδιάζει πάνω από 20 προσλήψεις τεχνικού προσωπικού, το ίδιο διάστημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας