Αδειάζουν την Ελλάδα… Ισραήλ, Ιταλία, Αίγυπτος

679
Αδειάζουν την Ελλάδα

Η στρατηγική της Τουρκίας την φέρνει πιο κοντά στην Ρωσία του Putin ενώ… το Ισραήλ θεωρεί καλή εξέλιξη ότι συνομιλεί με την Τουρκία

Η στρατηγική της Τουρκίας αρχίζει να αποδίδει καρπούς καθώς η μετατόπιση του Erdogan του τούρκου Προέδρου και της Τουρκίας προς τον Putin της Ρωσίας μεταβάλλει τα δεδομένα και των αμερικανών και του ΝΑΤΟ.
Υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και από ότι φαίνεται η Τουρκία σταδιακά και συστηματικά αναβαθμίζεται στην περιοχή προβαίνοντας σε κινήσεις μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι παρά τις διαψεύσεις έχουν ανοίξει οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου θα υπάρξει συνάντηση Τούρκων και Αιγύπτιων αξιωματούχων στο προσεχές διάστημα.
Ο Erdogan για εμάς στην Ελλάδα είναι ένας προκλητικός πολιτικός που συντηρεί την εχθρότητα αλλά εάν αξιολογηθεί ως πολιτικός και τι κάνει για την χώρα του την Τουρκία μπορεί ξεκάθαρα να επισημανθεί ότι ο Erdogan έχει απογειώσει την Τουρκία.

Ποια είναι τα νέα δεδομένα;

Netanyahu: Καλή εξέλιξη ότι συνομιλούν Ισραήλ και Τουρκία

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanyahu επιβεβαίωσε ότι ανοίγει τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία.
«Ναι, διαπραγματευόμαστε με την Τουρκία, αυτή είναι μια καλή εξέλιξη.
Οι σχέσεις με γειτονικές χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, είναι εξαιρετικά σημαντικές για την ευημερία και την ειρήνη της περιοχής» ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
Η δήλωση αυτή δεν πρέπει να θεωρηθεί τυχαία.
Η Τουρκία έχει ζητήσει από το Ισραήλ να συγκληθεί το forum της Ανατολικής Μεσογείου για δίκαιη κατανομή του φυσικού αερίου και έχει προτείνει ΑΟΖ με το Ισραήλ, όπως πρότειναν και με την Αίγυπτο.

Ιταλία: Καμία βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την Τουρκία

Καμία βιώσιμη λύση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την Τουρκία αναφέρει ο ιταλός βετεράνος διπλωμάτης Massimo Gaiani
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Τουρκία είναι μέρος αυτής της περιοχής, έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή, λέει ο ιταλός διπλωμάτης.
«Δεν υπάρχει βιώσιμη λύση σε αυτόν τον τομέα χωρίς δίκαιη συμμετοχή από την Τουρκία. Πιστεύω ότι αυτό είναι πολύ προφανές»
Ερωτηθείς για το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου (EMGF), ο Gaiani είπε ότι η Ιταλία “αντιλαμβανόταν πάντα αυτό το φόρουμ ως έναν τρόπο βελτίωσης της συνεργασίας μεταξύ των χωρών που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τους ενεργειακούς πόρους στη Μεσόγειο.
Πιστεύουμε ότι αυτό το φόρουμ θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο περιεκτικό.
Και είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να ενεργεί με θετικό πνεύμα και όχι με αρνητικό τρόπο.
Το forum EMGF είναι ένας πολυεθνικός οργανισμός που ιδρύθηκε από την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Ισραήλ και την Κύπρο.
Το έργο EastMed είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου 1.900 χιλιομέτρων (1.180 μίλια) που εκτείνεται από το Ισραήλ στην Ελλάδα και στη συνέχεια στην Ιταλία.
Οι επικριτές αναφέρουν ότι ακόμη και με τα υφιστάμενα αποθέματα φυσικού αερίου και εάν ακόμη προστεθεί η Αίγυπτος ο EastMed είναι πολύ υψηλού κόστους για αυτές τις ποσότητες που έχουν ανακαλυφθεί.
Ο Ιταλός διπλωμάτης επισήμανε ότι δεν υπάρχει βιώσιμη λύση στον Eastmed χωρίς Τουρκία.
Χαιρετίζουμε θερμά τη δέσμευση των δύο χωρών Τουρκίας και Ελλάδας να ξεκινήσουν διερευνητικές επαφές.
Σχολιάζοντας τις σχέσεις Τουρκίας και Αιγύπτου ο Ιταλός διπλωμάτης τόνισε ότι «ελπίζουμε ότι αυτή η θετική τάση θα συνεχιστεί με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων μερών»
Σε ερώτηση για την Λιβύη ανέφερε ότι Ιταλία και Τουρκία έχουν κοινή στόχευση την Λιβύη.

Πρώην αμερικανός πρέσβης στο Αζερμπαϊτζάν

Ο πρώην Πρέσβης των ΗΠΑ Matthew Bryza, τόνισε ότι «νομίζω ότι η Αίγυπτος παρέχει στήριξη στην Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Εάν συνεχιστεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση, ίσως υπάρξουν θετικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία επιδιώκει βαθύτερη συνεργασία με την Ρωσία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan έχει ακολουθήσει μια πολύ ευέλικτη διπλωματική στρατηγική με την Ρωσία που αποδίδει καρπούς.
Οι καλές σχέσεις Erdogan και Putin (Προέδρου της Ρωσίας) έχουν αλλάξει πλήρως τους συσχετισμούς δυνάμεων.
Ο Erdogan επέμεινε με τους S400 το αντιπυραυλικό σύστημα των Ρώσων όταν οι ΗΠΑ… τον άδειασαν και για τους Patriot και για τα πολεμικά αεροσκάφη F35.
Η βαθύτερη προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία έχει φέρει σε αμηχανία τις ΗΠΑ καθώς η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και βασικό μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Η Τουρκία όχι μόνο κάνει χρήση των S-400 που για τους αμερικανούς είναι αντικείμενο τριβών αλλά σχεδιάζει ακόμη και να αγοράσει τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη Su 35 και Su 57 τα οποία είναι κοντά στο επίπεδο των F35.
Το Sukhoi Su-35 ή με βάση το όνομα αναφοράς του ΝΑΤΟ Flanker-E είναι η βελτίωση του Su-27.
Το Sukhoi Su-57 με όνομα αναφοράς στο ΝΑΤΟ, Felon, διαθέτει ένα μυστικό νέας τεχνολογίας κινητήρα και θεωρείται πολεμικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς πολλαπλών ρόλων που αναπτύσσεται από το 2002 για επθετική χρήση

Στις φωτογραφίες διακρίνονται τα Su 35 και Su 57 Ρωσικής κατασκευής
Su_35_sss.jpg

su_577sss.jpg
Το μεγάλο deal η Ρωσία στηρίζει την Τουρκία για την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου

Erdogan και Putin συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία καθώς ξεκίνησε η κατασκευή του τρίτου αντιδραστήρα στον πρώτο πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας.
Ο πρώτος Πυρηνικός Σταθμός Akkuyu (NPP) σηματοδοτεί ένα άλλο μεγάλο κοινό ενεργειακό έργο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας.
Το εργοστάσιο θα εντάξει την Τουρκία στην «ένωση χωρών πυρηνικής ενέργειας.
Η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom κατασκευάζει το εργοστάσιο στις ακτές της Μεσογείου στη νότια επαρχία Mersin.
Οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας το 2010 και άρχισαν την κατασκευή το 2018 και θα είναι έτοιμο το πυρηνικό εργοστάσιο το 2023.
Το εργοστάσιο θα έχει 3 πυρηνικούς αντιδραστήρες οι οποίοι θα μπορούν να λειτουργήσουν το 2026, παράγοντας 4.800 μεγαβάτ (MW).
Το συνολικό ποσό της επένδυσης στο εργοστάσιο έχει εκτιμηθεί σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Στο έργο απασχολούνται περίπου 15.000 άτομα κατά τη διάρκεια της μέγιστης περιόδου κατασκευής του και σταθερά 4.000 άτομα
antisrasthras_BN2s.jpg

Η Τουρκία θέλει deal με την Αίγυπτο

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τουρκία τείνει κλάδο ελαίας στην Αίγυπτο.
Έχει πολύ ενδιαφέρον τι λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Η επίλυση των διαφορών Τουρκίας και Αιγύπτου και η οικονομική τους συνεργασία, ειδικά στην περιοχή, έχει μεγάλα πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές.
Η αποδοχή από την Αίγυπτο της υφαλοκρηπίδας και των συμφωνιών ΑΟΖ, τις οποίες η Τουρκία έχει επίσης εγγυηθεί βάσει του διεθνούς δικαίου και των Ηνωμένων Εθνών, θεωρείται πλέον το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την υλοποίηση αυτής της συνεργασίας.
Λοιπόν, τι θα ακολουθήσει;
Η Άγκυρα έχει δείξει στο υψηλότερο επίπεδο ότι μπορεί να καθίσει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί συμφωνίες για τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες με την Αίγυπτο.
Τώρα είναι η σειρά της Αιγύπτου να δώσει μια σαφή και γρήγορη απάντηση σε αυτήν την πρόταση.
Στην πραγματικότητα, στη συμφωνία που υπέγραψε με την Ελλάδα, η Αίγυπτος σχεδίασε τα σύνορα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), αφήνοντας την περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού σαν να είναι ανοικτού τύπου, έχει δημιουργηθεί μια γκρίζα ζώνη. 
Αυτό ήταν σαφώς μια δήλωση ότι η Αίγυπτος δεν αποδέχθηκε πλήρως τις ελληνικές θέσεις, παρόλο που είχε συνάψει συμφωνία με την Αθήνα.
Η Τουρκία αναμένει επίσης ότι η Αίγυπτος δεν θα επιτρέψει τη διαδικασία να υπονομευθεί από την πίεση ή την καθοδήγηση από χώρες όπως η Ελλάδα.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει ανάμεσα σε δύο χώρες που μοιράζονται κοινή θρησκεία και κληρονομιά, έχοντας σχέσεις για αιώνες, είναι πολύ εκπληκτικό υπό αυτή την έννοια.
ΕΛΑΛΔΑΑΙΓΥΠΤΟΣ.jpg

Map-East-Med.jpg

Τον Μάιο η Halkbank

Τον Μάιο 2021 θα εξεταστεί στο δικαστήριο της Νέας Υόρκης η υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank η οποία παραβίασε το εμπάργκο κατά του Ιράν.
Να σημειωθεί ότι το σκάνδαλο αφορούσε μεταφορά χρυσού από την Τουρκία στο Ιράν έναντι πετρελαίου ύψους 13,5 με 20 δισεκ. δολαρίων.
Εν τω μεταξύ ο γερουσιαστής των ΗΠΑ Ron Wyden προέτρεψε τον νέο γενικό εισαγγελέα Merrick Garland – κατά την πρώτη του ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του – να λάβει μια πιο διαφανή στάση από τον προκάτοχό του σχετικά με την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank σε επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αναφέρει η ιστοσελίδα Law & Crime.
Η Halkbank κατηγορείται από αμερικανούς εισαγγελείς για συμμετοχή σε μαζικό σχέδιο αποφυγής κυρώσεων στο Ιράν.
Ο πρώην ανώτερος διευθυντής της Halkbank, Hakan Atilla, καταδικάστηκε για το ρόλο του στις δίκες που διεξήχθησαν το 2017 και στις αρχές του 2018.
Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ δημοσιοποίησαν ένα νέο κατηγορητήριο τον Οκτώβριο του 2019, με επίκεντρο την Halkbank για ξέπλυμα χρήματος και απάτη.
Οι δικηγόροι της Halkbank άσκησαν έφεση στην υπόθεση, η οποία εξετάζεται επί του παρόντος από το Εφετείο των ΗΠΑ

Τα 5 ερωτήματα του Γερουσιαστή

Ο Γερουσιαστής Wyden στην επιστολή του στις 11 Μαρτίου 2021 υπέβαλε πέντε ερωτήσεις στον νέο Γενικό Εισαγγελέα.
Ο γερουσιαστής ήθελε να μάθει
1)για τυχόν συναντήσεις ή συνομιλίες που είχε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας B. Barr ή με άλλους ανώτερους αξιωματούχους της προεδρίας Trump με τον Erdogan ή τον πρώην υπουργό Οικονομικών και γαμπρό του Erdogan.
2) Ο γερουσιαστής ζήτησε από τον νέο γενικό εισαγγελέα να παράσχει πληροφορίες σχετικά με οποιεσδήποτε συναντήσεις ή συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν με την Ballard Partners ή άλλους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων εξ ονόματος της τουρκικής κυβέρνησης.
Η Ballard Partners είναι εταιρία συμβούλων προσλήφθηκε από την τουρκική κυβέρνηση για να ασκήσει επιρροή στο ζήτημα της Halkbank
3)O Wyden ζήτησε επίσης τυχόν αρχεία που σχετίζονται με επικοινωνίες μεταξύ του Barr πρώην Γενικού Εισαγγελέα ή ανώτερων πολιτικών για τη Halkbank, συμπεριλαμβανομένων όλων των τηλεφωνικών κλήσεων
4)Ένα άλλο αίτημα του γερουσιαστή ήταν να ενημερωθεί για τις παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Steven Mnuchin σχετικά με την έρευνα των ΗΠΑ για την Halkbank.
5) Ο Wyden ζήτησε πρόσβαση σε όλα τα αρχεία των επικοινωνιών σχετικά με τη Halkbank μεταξύ ατόμων που απασχολούνταν στο Εκτελεστικό Γραφείο του Προέδρου και του Barr, ή άλλων ανώτερων πολιτικών διορισμένων ή υπαλλήλων στην Γενική Εισαγγελία.

Πηγή: www.bankingnews.gr

*Οι απόψεις του κειμένου δεν εκφράζουν κατ’ ανάγκην τις θέσεις της iskra

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας