Έρευνα 20/20: “Βουλιάζει” η κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34

617
η κυβέρνηση στις ηλικίες 17-34

Πριν από λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε το “freedom pass”, δηλαδή προπληρωμένη κάρτα αξίας 150 ευρώ ως κίνητρο στους νέους 18- 25 ετών, προκειμένου να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

“Δωράκι” που φαίνεται πως συνδέεται με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης στους νέους, τα οποία επιβεβαιώνει η έρευνα της aboutpeople για το 20/20 λίγο πριν την συμπλήρωση δύο ετών από τις εκλογές του 2019.

Η εικόνα της κυβέρνησης στους περισσότερους τομείς έχει επιδεινωθεί τα τελευταία δύο χρόνια, όμως ειδικά στις ηλικίες 17-34 είναι ιδιαίτερα αρνητική: Μόλις το 6,6% των νέων κρίνει θετικά την πορεία της κυβέρνηση, ενώ το 16,3% την κρίνει μάλλον θετικά. Μάλλον αρνητικά κρίνει την κυβερνητική πορεία το 15,9% των νέων. Και το 57,7%, δηλαδή σχεδόν έξι στους δέκα νέους 17- 34 ετών κρίνει απόλυτα αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης. Το δε ποσοστό των νέων που κρίνουν την κυβέρνηση μάλλον αρνητικά και αρνητικά, ανέρχεται συνολικά στο 73,6%.

ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2019. ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΕ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ;

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΗΜΑ

Αντίθετα το ποσοστό των πολιτών 35- 54 ετών που κρίνουν απόλυτα θετικά την κυβέρνηση είναι 17,1% και απόλυτα αρνητικά 37,2%. Ενώ στους 55 και άνω, οι απόλυτα θετικές γνώμες φτάνουν το 28,6% και οι απόλυτα αρνητικές το 33,1%.

Σημειωτέον ότι στους τομείς πολιτικής που αφορούν ιδίως τους νέους η κυβέρνηση σημειώνει τις χειρότερες επιδόσεις της και παρουσιάζει τη μεγαλύτερη επιδείνωση όσον αφορά στην εικόνα της: Στην παιδεία, στην ασφάλεια και αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και στα εργασιακά. Και προφανώς δεν βοήθησε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός είχε “δείξει” τους νέους ως κυρίως υπεύθυνους για την εξάπλωση της πανδημίας.

Ο κώδων του κινδύνου είχε σημάνει στο Μαξίμου πάντως εδώ και καιρό. Η κυβέρνηση εξέταζε, μετά το “άνοιγμα” στη μεσαία τάξη, και τρόπους να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια των νεότερων σε ηλικία ψηφοφόρων. Ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο επιδότησης εισιτηρίων για θέατρα, σινεμά, μουσεία και για τουρισμό ήταν στο τραπέζι και το πολιτικά ωφέλιμο για την κυβέρνηση, δηλαδή η προσπάθεια προσέγγισης των νέων, συνδυάστηκε με το υγειονομικά ωφέλιμο για τη χώρα, δηλαδή την επιχείρηση ενίσχυσης του τείχους ανοσίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας