Έρευνα της PGA: Οι Έλληνες εμπιστεύονται Ρωσία και Putin. Γιατί;

3233
Μεγάλη έρευνα της Pew Global Attitudes (PGA), της οποίας ευρήματα δημοσιεύονται στην Καθημερινή (18/8) σε ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου, αναδεικνύει ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την στάση των Ελλήνων πολιτών απέναντι στη Ρωσία και τον Putin.
Οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα αυτή, έχουν την πιο θετική γνώμη για τη Ρωσία στον αναπτυγμένο κόσμο (64%), ενώ πρώτοι στο αναπτυγμένο είναι, επίσης, οι Έλληνες στην εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στον Putin όσον αφορά την διαχείριση των διεθνών σχέσεων.
Με μεγάλη διαφορά, επίσης, οι Έλληνες εμπιστεύονται πολύ περισσότερο τον Putin έναντι του Trump.
Η ιδιαίτερα θετική άποψη των ελλήνων πολιτών απέναντι στη Ρωσία και τον Putin δεν οφείλεται μόνο σε ευνόητους ιστορικούς, πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους, ούτε στα ειδικά πολιτικά χαρακτηριστικά του Putin, πράγματα τα οποία αναναμφισβήτητα έχουν καθοριστική σημασία.
Οι λόγοι της θετικής στάσης του ελληνικού λαού απέναντι στη Ρωσία και τον Putin πιστεύουμε ότι έχουν και μια σημαντική επίκαιρη πολιτική σημασία.
Ο ελληνικός λαός βλέπει θετικά τη Ρωσία και τον Putin, γιατί θεωρεί ότι μια στενότερη σχέση της Ελλάδας με τη σημερινή Ρωσία του Putin θα μπορούσε να υποβοηθήσει την προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα μας μια στοιχειωδώς  ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και πολιτική διεθνών οικονομικών σχέσεων και ταυτόχρονα να βοηθήσει στην απεμπλοκή της χώρας μας από την μνημονιακή κατοχή και την θηλιά της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατη έρευνα της διαΝεοσις έδειχνε ότι το 33,4% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της αποχώρησης της χώρας  μας από την ευρωζώνη και τη σύναψη κάποιας μορφής προνομιακής σχέσης με τη Ρωσία.
Αυτήν την πολιτικής της ειδικής στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με τη Ρωσία προωθούσε με ιδιαίτερη ένταση η Αριστερή Πλατφόρμα και ο Παν. Λαφαζάνης, στο πλαίσιο της πρώτης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τελευταίο να έχει προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση, συνάπτοντας συμφωνία για τη διέλευση από το ελληνικό έδαφος μεγάλου αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο,που θα κατευθύνονταν στην Κεντρική Ευρώπη.
Δυστυχώς, αυτή η συμφωνία, γι’ αυτούς τους λόγους, πολεμήθηκε αγρίως από τον ευρωαμερικάνικο άξονα και νέκρωσε με την αποχώρηση του Παν. Λαφαζάνη και όλης της Αριστερής Πλατφόρμας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν η τελευταία συνθηκολόγησε με την εξευτελιστική υπογραφή του τρίτου μνημονίου.
Όπως τονίζουν στην Iskra στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, η ανάγκη μια ειδικής στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Ρωσίας είναι επίκαιρη και σήμερα όσο ποτέ, αν θέλουμε η Ελλάδα να αποκτήσει για πρώτη φορά στην ιστορία της την εθνική της κυριαρχία και να ακολουθήσει ένα νέο ανεξάρτητο δημοκρατικό δρόμο αναθεμελίωησης και ανασυγκρότησης, χωρίς μνημόνια και λιτότητα.
Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει σχετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Παλαιολόγου, για την έρευνα της PGA,  από την Καθημερινή 18/8:
Ακλόνητη, καθώς φαίνεται, είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Μία ακόμα έρευνα –της Pew Global Attitudes αυτήν τη φορά, που δημοσιεύθηκε προχθές– αναδεικνύει την ειδική θέση που έχουν στην ελληνική καρδιά η Ρωσία και ο ηγέτης της και την απόκλιση της Ελλάδας, από τα δεδομένα που ισχύουν στις περισσότερες άλλες χώρες του δυτικού κόσμου.
Περίπου ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες (26%) στην παγκόσμια έρευνα της Pew εμπιστεύεται τον κ. Πούτιν να κάνει το σωστό στη διεθνή σκηνή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό εμπιστοσύνης φτάνει το 50% – με σημαντική διαφορά το υψηλότερο στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το διάμεσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 19%, ενώ το χαμηλότερο (μόλις 4%) καταγράφεται στην Πολωνία, με την ιστορικά ταραχώδη σχέση της με τη Ρωσία. Η δεύτερη πιο αρνητικά διακείμενη χώρα στην Ευρώπη προς τον Ρώσο πρόεδρο είναι η Ουγγαρία, με 34% θετικών γνωμών.
Εκτός της Γηραιάς Ηπείρου, μόλις 19% των Καναδών και 23% των Αμερικανών εμπιστεύονται τον κ. Πούτιν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Αυστραλία είναι 27% και στην Ιαπωνία 28%. Μεταξύ των 37 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, μόνον τρεις (οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Τανζανία) ήταν πιο θετικές απέναντι στον Ρώσο ηγέτη.
Η Ελλάδα (μαζί με τον Λίβανο) κατέγραψε τη μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του κ. Πούτιν (31 μονάδες) σε μια συγκριτική ερώτηση που καλούσε τους ερωτηθέντες να επιλέξουν μεταξύ εκείνου και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αξιοσημείωτη είναι η διαφορά υπέρ του κ. Πούτιν (14 μονάδες) και μεταξύ των Γερμανών. Συνολικά, από τις 10 ευρωπαϊκές χώρες που συμμετείχαν, επτά δήλωσαν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον κ. Πούτιν έναντι του κ. Τραμπ. Η μεγαλύτερη διαφορά υπέρ του Αμερικανού προέδρου καταγράφηκε στο Ισραήλ (28%).
Αντίστοιχα, οι Ελληνες έχουν την πιο θετική γνώμη για τη Ρωσία σε όλο τον ανεπτυγμένο κόσμο (64%), με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να κυμαίνονται μεταξύ του 15% (Ολλανδία) και του 39% (Ουγγαρία). Σύμφωνα τους ερευνητές της Pew, η δημοφιλία της Ρωσίας μεταξύ των Ελλήνων έχει παραμείνει σταθερά πάνω από το 60% από το 2012, όταν ξεκίνησαν τις μετρήσεις αυτές. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αναθέρμανση των ρωσοαμερικανικών σχέσεων, τουλάχιστον σε επίπεδο κοινής γνώμης: από 15% το 2015, οι ΗΠΑ απολαμβάνουν την επιδοκιμασία του 41% των Ρώσων φέτος, ενώ το 29% των Αμερικανών βλέπει θετικά τη Ρωσία, έναντι 19% το 2014.
Προσωπικές ελευθερίες
Το 43% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ρωσική κυβέρνηση σέβεται τις προσωπικές ελευθερίες των Ρώσων πολιτών. Το αντίστοιχο ποσοστό στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνεται μεταξύ 6% και 28%.
Υπενθυμίζεται ότι στη φετινή έκδοση της έρευνας της ΔιαΝΕΟσις με θέμα «Τι πιστεύουν οι Ελληνες», οι Ρώσοι συγκέντρωναν τις θετικές γνώμες του 77,4% των ερωτηθέντων, έναντι 36,4% για τους Γερμανούς, 44,4% για τους Ισραηλινούς και 49,7% για τους Αμερικανούς. Μάλιστα, το 33,4% των ερωτηθέντων τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωζώνη και της σύναψης κάποιας μορφής προνομιακής σχέσης με τη Μόσχα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας