Έρευνα: Έλληνες, ηλικίας 51-65 ετών, οι περισσότεροι άστεγοι της Θεσσαλονίκης

1459
έρευνα

Έλληνες και όχι αλλοδαποί, με προβλήματα υγείας οι οποίοι χρήζουν ιατρικής περίθαλψης είναι κυρίως οι άστεγοι στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας για το «προφίλ» των «αόρατων» εκείνων πολιτών που τα βράδια κοιμούνται σε παγκάκια, πλατείες ή τις στοές πολυσύχναστών κεντρικών δρόμων της συμπρωτεύουσας.

Τα στοιχεία έρχονται να καταδείξουν πως οι περισσότεροι άστεγοι είναι άντρες, μεγαλύτερων συνήθως ηλικιών οι οποίοι έχουν αναγκαστεί να ζουν στο δρόμο επί μακρόν χωρίς να έχει βρεθεί για αυτούς κάποια δομή να τους φιλοξενήσει.

Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των αστέγων είναι άντρες, ελληνικής καταγωγής, από 51 έως 65 ετών, ενώ ακολουθούν οι νεότεροι, από 36 έως 50 ετών και όσοι είναι άνω των 66 ετών.  Για τις μικρότερες ηλικίες , όπως φαίνεται, ο κίνδυνος να μείνουν άστεγοι είναι πιο απομακρυσμένος.

Από τους 452 οι 66 είναι γυναίκες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ομάδα  των «Streetworker» της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα, 452 άνθρωποι παραμένουν άστεγοι εκ των οποίων οι 386 ήταν άντρες και οι 66 γυναίκες.

Από τους 452 αστέγους, οι 296 είναι Έλληνες ενώ ακολουθούν με διαφορά, άτομα βουλγαρικής (81), αλβανικής (15), συριακής (12) και ρωσικής καταγωγής (9). Οι 36 δήλωσαν χώρα καταγωγής το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, την Ιορδανία και τη Νιγηρία, ενώ τρεις είτε δεν επιθυμούσαν, είτε έκαναν ασαφή δήλωση εθνικότητας.

Πρόκειται για άτομα που εντοπίστηκαν από την  ομάδα «Streetwork» σε 697 εξορμήσεις που πραγματοποίησε στους δρόμους της Θεσσαλονίκης τα οποία διαβιούν στο δρόμο ή σε επισφαλείς συνθήκες στέγασης. Σε πολλές πάντως περιπτώσεις, η προσέγγιση αλλά και επικοινωνία ήταν εξαιρετικά δυσχερής λόγω έλλειψης διερμηνέα.

Τα προβλήματα υγείας

Αρκετοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο αντιμετωπίζουν προβλήματα είτε σωματικής υγείας (κάθε είδους) είτε προβλήματα που σχετίζονται με τη ψυχική τους υγεία (ψυχικές διαταραχές, εξαρτήσεις από αλκοόλ και ουσίες), ενώ σε πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε συννοσηρότητα που χρειάζεται να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί ιατρικά.

Πάνω από τους μισούς άστεγους (231) έχουν εντοπιστεί από την ομάδα περισσότερες από μία φορά στο δρόμο, οι 126 ζουν σε επισφαλείς ή ανεπαρκείς συνθήκες (φιλοξενούμενοι κατά καιρούς, σε παραχωρημένα καταλύματα, σε ξενώνες φιλοξενίας), ενώ 95 άνθρωποι είτε δεν εντοπίστηκαν δεύτερη φορά, είτε εντοπίστηκαν αλλά δήλωσαν ότι δεν θέλουν καμία επικοινωνία.

Πολλοί από τους ανθρώπους που εντοπίστηκαν στο δρόμο στερούνταν ακόμα και βασικά έγγραφα και υποστηρίχθηκαν από την ομάδα «Streetwork»για να εκδώσουν αστυνομικές ταυτότητες, να καταθέσουν αίτηση και να πάρουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το αναπηρικό επίδομα ή τη σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας