Έργα-νεοδοσιλόγων: Αποκλεισμός ΕΥΔΑΠ από διαγωνισμό ΕΥΣ, ξεκινά το ξεπούλημα ΕΥΔΑΠ!

982
Έργα-νεοδοσιλόγων: Αποκλεισμός ΕΥΔΑΠ

Πουλάνε παράνομα σε πολυεθνικά κέντρα την υδροδότηση της Αττικής. Χρειάζονται φυλακή οι σημερινοί και οι πρώην νεοδοσίλογοι κυβερνώντες.

Τελειώνουν την Ελλάδα!

Το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα (ΕΥΣ) της Αττικής ήδη από τους προηγούμενους μήνες προοριζόταν να ιδιωτικοποιηθεί μέσω ΣΔΙΤ. Η προκήρυξη του διαγωνισμού που έγινε πριν λίγες μέρες από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών απέκλεισε τη συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ, σηματοδοτώντας έτσι την αρχή για την ιδιωτικοποίηση του νερού και μετατρέποντας τα εθνικά μονοπώλια για τα δημόσια αγαθά σε ολιγοπωλιακά καρτέλ.
Ο αποκλεισμός της ΕΥΔΑΠ από μεγάλο έργο ΣΔΙΤ έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και ανησυχίες. Ο διαγωνισμός με τίτλο “Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ” με προϋπολογισμό ύψους 291 εκατ ευρώ αφορά την υδροδότηση της Αθήνας. Εφόσον δεν τροποποιήθηκε ο ιδρυτικός της νόμος, ηεξωτ ΕΥΔΑΠ δε μπορεί να συμμετάσχει στο διαγωνισμό.
Ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ, ο οποίος συντάχθηκε πολύ καιρό πριν την εφαρμογή και τη “μόδα” των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), δεν προβλέπει τη δυνατότητα της Εταιρείας να συμμετέχει σε ΣΔΙΤ εκτός της Περιφέρειας Αττικής, όπου δραστηριοποιείται.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι πέρασε τροπολογία σύμφωνα με την οποία “με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενο από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της “Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ” και της ΕΥΔΑΠ Α.Ε., ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ Α.Ε. η συντήρηση και λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) της μείζονος περιοχής της Πρωτεύουσας για τρία έτη”.
“Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ. θα ανατίθεται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο, ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία διαγωνιστική διαδικασία προτίθεται να συμμετάσχει η ΕΥΔΑΠ”.
Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ παρά τις υποσχέσεις που έδωσε, δεν έκανε καμία ουσιαστική ενέργεια για να ανοίξει ο δρόμος προς τη συμμετοχή της εταιρείας στο διαγωνισμό, στον οποίο ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες και πολιτικές εκτιμήσεις, θεωρήθηκε ότι η συμμετοχή της ΕΥΔΑΠ θα είχε πολύ μεγαλύτερο κόστος από το όφελος της ίδιας της σύμβασης, ενώ θα γινόταν εκ των πραγμάτων σε συνεργασία με κατασκευαστικό όμιλο του ιδιωτικού τομέα.
Αυτές οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει διασαρέσκεια και στον βασικό μέτοχο της ΕΥΔΑΠ (το Υπερταμείο κατέχει το 50 συν μία μετοχή και το ΤΑΙΠΕΔ το 11,33%), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΥΔΑΠ ανέμενε ότι η συμμετοχή της σε έργα ΣΔΙΤ, θα της άνοιγε το δρόμο για διεκδικήσεις συμβάσεων που αφορούν σε projects ύδρευσης και άρδευσης συνολικής αξίας 4,5 δισ. ευρώ.
Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και τους ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του λεκανοπεδίου της Αθήνας. Ο διαγωνισμός για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) για την κάλυψη των αναγκών της μείζονος περιοχής της πρωτεούσης μέσω ΣΔΙΤ”, περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που βρίσκονται εντός της ζώνης απαλλοτρίωσης του Ελληνικού Δημοσίου και ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού (Μ.Ε.Ν.).
Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε ότι περίπου πριν μια δεκαετία είχε πραγματοποιηθεί η πανευρωπαϊκή καμπάνια για τη Συλλογή υπογραφών από την «Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών» που απαιτούσε να κατοχυρωθεί στην Ε.Ε. και τα κράτη ως ανθρώπινο δικαίωμα η πρόσβαση σε καθαρό νερό και επαρκείς υπηρεσίες αποχέτευσης. Μεταξύ άλλων η καμπάνια διεκδικούσε να σταματήσουν οι νεοφιλελεύθερες διαδικασίες για την «απελευθέρωση» των υπηρεσιών ύδρευσης και οι ιδιωτικοποιήσεις τους που προωθούσε τότε η ΕΕ.
ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ: “Μεγάλη ήττα της Διοίκησης στο διαγωνισμό του ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα”
Το διάγγελμα της Διοίκησης στις 20/1/2022, μας ανακοινώνει τη μεγάλη της ήττα στη «προσπάθεια» της Εταιρείας να συμμετάσχει όπως οραματιζόταν στο διαγωνισμό του ΣΔΙΤ για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα.
Μια εξέλιξη λίγο πολύ αναμενόμενη όπως την είχαμε επισημάνει εδώ και πάρα πολύ καιρό ως Ομοσπονδία.
Εύλογα ερωτήματα δεν έχουν απαντηθεί έως σήμερα στις αγωνιώδεις εκκλήσεις μας και επισημάνσεις για την τροποποίηση του ιδρυτικού Νόμου της Εταιρείας, με τα γνωστά σε όλους μας δυσμενή αποτελέσματα.
Δικαιολογίες που εκφράστηκαν όπως « Μπορούμε στη Περιφέρεια Αττικής και όχι εκεί που δραστηριοποιείται η ΕΥΔΑΠ» μας βρίσκει αντίθετους.
Επειδή όλοι κρίνονται εκ του αποτελέσματος και οι συγκεκριμένες εξελίξεις δεν δικαιώνουν τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, δημιουργούνται εύλογες αιτιάσεις για την αναποτελεσματικότητά της!
Οφείλει το Υπουργείο Υποδομών να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς του ΣΔΙΤ όσο αφορά το ΕΥΣ και η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το Υδροδοτικό Σύστημα να συνεχίσει απρόσκοπτα να λειτουργεί όπως σήμερα, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση της ΕΥΔΑΠ και των εργαζομένων της!
Η Ομοσπονδία και τα Σωματεία μας, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για την τελική δικαίωση, για την προστασία των συναδέλφων μας, καθώς για την προστασία του νερού ως κοινωνικό Δημόσιο αγαθό, σύμφωνα και με τον αδιαμφισβήτητο ορισμό του Συντάγματος.
Μνηστήρες για το νερό της Αθήνας
Οι όμιλοι «Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ», «Ιντρακάτ-Τέρνα» και η «Μηχανική» διεκδικούν το έργο.
Δεύτερη πράξη στο δράμα της ιδιωτικοποίησης του νερού της πρωτεύουσας χθες, όπου η κυβέρνηση μετά τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το έργο του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ), ανακοίνωσε τους τρεις ενδιαφερόμενους επενδυτές, μεταξύ των οποίων και ο Πρόδρομος Εμφιετζόγλου που πριν από δύο χρόνια αποκαλούσε δημοσίως τον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή «άσχετο, ανίκανο, ψεύτη και θρασύδειλο».
Η «Εφ.Συν.» ασχολήθηκε από χθες με τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από το έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για τη λειτουργία και συντήρηση όλου του συστήματος αγωγών που φέρνουν το νερό από τον Εύηνο, τον Μόρνο και την Υλίκη στην Αττική. Η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ περίμενε από πριν από το καλοκαίρι μια νομοθετική ρύθμιση για να μπορέσει να συμμετάσχει και εκείνη στον διαγωνισμό για ένα έργο που επιτελούσε εδώ και δεκαετίες. Ομως η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην κατάθεση τροπολογίας υπέρ της ΕΥΔΑΠ και δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι υπάρχουν τρεις ενδιαφερόμενοι οπότε διασφαλίστηκε ο απαιτούμενος ανταγωνισμός.
Χθες, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι στους τρεις ενδιαφερόμενους περιλαμβάνονται:
Ακτωρ Παραχωρήσεις-Ηλέκτωρ
Ιντρακάτ-Τέρνα
Μηχανική
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου 2022 για να περάσει η διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου στη β’ φάση. Η δημοσίευση των τριών ενδιαφερόμενων επενδυτών συνοδεύτηκε από σχόλια έκπληξης για την επανεμφάνιση της εταιρείας «Μηχανική» του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και επισημάνσεις ότι έχει πολλά χρόνια να διεκδικήσει δημόσιο έργο με αποτέλεσμα να χάσει το τεχνικό πτυχίο που της επιτρέπει να αναλαμβάνει τέτοιου ύψους ευθύνες.
Πάντως, η τελευταία ιδιαίτερα ηχηρή εμφάνιση του κ. Εμφιετζόγλου ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν συγκρούστηκε δημόσια με τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή ο οποίος εποπτεύει την ΕΥΔΑΠ. Αφορμή ήταν τότε οι χειρισμοί Καραμανλή στα έργα της οδού Πάτρας-Πύργου, για τα οποία ο πρόεδρος της «Μηχανικής» τού επιτέθηκε με βαρύτατες εκφράσεις κατηγορώντας τον ότι διαπραγματεύεται με νταβατζήδες.
Καταγγελίες
Τις διαφαινόμενες δυσάρεστες για την ΕΥΔΑΠ εξελίξεις είχαν καταγγείλει με ανακοίνωσή τους από τον περασμένο Νοέμβριο οι μηχανικοί της εταιρείας, που μέσω του συλλόγου τους τόνιζαν ότι θα ζημιωθούν η εταιρεία και οι καταναλωτές ώστε να πληρωθεί ο ιδιώτης της ΣΔΙΤ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα και εν όψει της ΣΔΙΤ και της συμμετοχής της σε αυτήν, η ΕΥΔΑΠ είχε συμφωνήσει να πληρώσει 157 εκατομμύρια ευρώ για το αδιύλιστο νερό που είχε πάρει μέσω του ΕΥΣ στο διάστημα 2013-2020.
Στη χθεσινή της ανακοίνωση η ομοσπονδία των εργαζομένων (ΟΜΕ-ΕΥΔΑΠ) αφ’ ενός κατηγορεί τη διοίκηση της εταιρείας για αναποτελεσματικότητα, αφ’ ετέρου ζητά από το υπουργείο Υποδομών να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τους συγκεκριμένους διαγωνισμούς της ΣΔΙΤ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας