Έντονη δυσοσμία πνίγει Πειραιά, Κερατσίνι, Δραπετσώνα και Πέραμα

3604
Δήμος Κερατσινίου

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Αύριο (5/5) η μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις ρυπογόνες δραστηριότητες της περιοχής μας στις 7:00 μ.μ στον Υδατόπυργο Δραπετσώνας

Η έντονη δυσοσμία με άγνωστες συνέπειες στην υγεία των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας και των ευπαθών τμημάτων του πληθυσμού, πνίγει τον Πειραιά, την Δραπετσώνα, το Κερατσίνι και το Πέραμα.
Ενώ η κυβέρνηση σηκώνει τα χέρια ψηλά και αδιαφορεί, οι κάτοικοι δείχνουν ως αιτίες της δυσοσμίας κυρίως τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Oil One (ιδιοκτησία Μελισσανίδη). Η Oil One βρίσκεται στην Λιμενοβιομηχανική ζώνη Δραπετσώνας και επεξεργάζεται μονοπωλιακά τα απόβλητα του Λιμανιού και του Πειραιά και έχει αναπτυχθεί κίνημα στην περιοχή για την απομάκρυνση της, μαζί με την απομάκρυνση των θανατηφόρων καζανιών αποθήκευσης πετρελαίου στο Πέραμα και το Κερατσίνι, που αποτελούν μεγάλες βόμβες κινδύνου σε μεγάλη ακτίνα για τις κατοικημένες περιοχές.
Λύση στην έντονη δυσοσμία που παρατηρείται στις περιοχές του Κερατσινίου «Λιπάσματα», Χαραυγή και Ευγένια αλλά και του δήμου Πειραιά στο λιμάνι και τον Αγ. Διονύσιο, αναζητούν οι αρχές, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών και η λύση αυτή είναι μια: να απομακρυνθούν οι ρυπογόνες βιομηχανίες των επικίνδυνων οικονομικών δραστηριοτήτων (καζάνια).

Κοινή ανακοίνωση του Χρήστου Βρεττάκου και Γιώργου Γαβρίλη

Ολόκληρη η κοινή ανακοίνωση του Δήμαρχου Κερατσινίου Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου και του Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά έχει ως εξής:
«Είναι εύλογες οι ανησυχίες και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων» δήλωσαν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος.
Στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους οι επιθεωρητές περιβάλλοντος του υπουργείου, κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και της διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας. «Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές που είναι σε εξέλιξη» σημειώνεται στην ανακοίνωση «δεν είναι ικανές από μόνες τους να οδηγήσουν στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και τον δήμαρχο Κερατσινίου – Δραπετσώνας παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις, τις συναντήσεις και τις συζητήσεις με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Οικονομίας και Ανάπτυξης) το πρόβλημα των έντονων και δυσάρεστων οσμών στην περιοχή δεν έχει αντιμετωπιστεί. Όπως εξηγούν μάλιστα, το φαινόμενο τείνει να αποκτά μόνιμα και έντονα χαρακτηριστικά και να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή, ενώ μέχρι και σήμερα, δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια η αιτία και τα ειδικότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ρύπων, ούτε και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία.
«Οι θεσμικές δυσκολίες, τα τυπικά ή μη εμπόδια, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και προθεσμίες των διαγωνισμών δεν μπορούν να παραμένουν οι αιτίες συντήρησης του προβλήματος, ούτε να αναιρούν την κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής του» αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση και ζητούν, καλώντας τα συναρμόδια υπουργεία, να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων στην περιοχή «αρχής δεδομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων δυσάρεστων οσμών» τονίζουν.
Ζητούν ακόμη, να εξεταστεί από την ΕΥΔΑΠ, το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας.
Επιπλέον ζητούν την επέκταση των ελέγχων στην ευρύτερη περιοχή, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα δυσάρεστων οσμών και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου επίσης υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, συσκευασίας αερίου και άλλων χημικών προϊόντων.
Τέλος ζητούν την εντατικοποίηση των ελέγχων για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα «χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις κατά νόμον προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν αυτών» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως εξαιτίας των οσμών και της πιθανής ρύπανσης της ατμόσφαιρας, με απόφαση του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου, για την Παρασκευή 4 Μαΐου θα παραμείνουν κλειστές ορισμένες σχολικές μονάδες της περιοχής, για προληπτικούς λόγους.
Πρόκειται για τα παρακάτω σχολεία: 5ο Νηπιαγωγείο Κερατσινίου, 1ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας, 2ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας, 3ο Νηπιαγωγείο Δραπετσώνας, 13ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 21ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου, 1ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 4ο Δημοτικό Σχολείο Δραπετσώνας, 5ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, 6ο Γυμνάσιο Κερατσινίου, 1ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, 2ο Γυμνάσιο Δραπετσώνας, 4ο Λύκειο Κερατσινίου, 1ο Λύκειο Δραπετσώνας, 2ο Λύκειο Δραπετσώνας.
 

Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας: Αύριο (5/5) η μεγάλη κινητοποίηση ενάντια στις ρυπογόνες δραστηριότητες της περιοχής μας

Ο δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, οι φορείς και οι συλλογικότητες της πόλης, καλούν τους πολίτες να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις ρυπογόνες εγκαταστάσεις της περιοχής, το Σάββατο 5 Μαΐου και ώρα 7:00 το απόγευμα στον Υδατόπυργο Δραπετσώνας, με προορισμό την είσοδο των εγκαταστάσεων της Oil One.
Απαιτούμε την άμεση απομάκρυνση των εγκαταστάσεων της Oil One, του εργοστασίου Lafarge και την αποξήλωση των παλαιών δεξαμενών των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ολόκληρη η κοινή δήλωση Γαβρίλη-Βρεττάκου έχει ως εξής:

Με αφορμή ένα ακόμη επεισόδιο εκδήλωσης έντονων, δυσάρεστων οσμών στην περιοχή του Κερατσινίου (“Λιπάσματα”, Χαραυγή, Ευγένεια), αλλά και του Δήμου Πειραιά (Λιμάνι, Αγ. Διονύσιος), τις εύλογες ανησυχίες και διαμαρτυρίες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και τους κινδύνους υγείας που ενδεχομένως δημιουργούνται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ταυτοποίηση του ρύπου και κανένας ποιοτικός  και ποσοτικός προσδιορισμός, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης και ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, προέβησαν στην ακόλουθη κοινή δήλωση:
Από τις πρώτες πρωινές ώρες ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και ήδη στην περιοχή πραγματοποιούν ελέγχους οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του Υπουργείου, κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.
Ωστόσο, οι ενέργειες αυτές που είναι σε εξέλιξη δεν είναι ικανές να οδηγήσουν στην οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις μας, τις συναντήσεις και συζητήσεις με όλους τους συναρμόδιους και εμπλεκόμενους Φορείς (Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης) το πρόβλημα των έντονων και δυσάρεστων οσμών στην περιοχή δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Αντίθετα το φαινόμενο αυτό τείνει να αποκτά μόνιμα και έντονα χαρακτηριστικά και να επιβαρύνει την ευρύτερη περιοχή, χωρίς έως σήμερα, να έχει με ακρίβεια προσδιοριστεί η αιτία και τα ειδικότερα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά των ρύπων, ούτε και η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία, καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία (Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Υγείας) να προβούν σε άμεσες ενέργειες.
Οι θεσμικές δυσκολίες, τα τυπικά ή μη εμπόδια, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και προθεσμίες των διαγωνισμών δεν μπορούν να παραμένουν οι αιτίες συντήρησης του προβλήματος, ούτε να αναιρούν την κατεπείγουσα ανάγκη αντιμετώπισής του ζητάμε:
 
(1) Να εξεταστεί η διακοπή λειτουργίας των εργοστασίων της περιοχής αυτής, αρχής δεδομένης από τις εγκαταστάσεις της Oil One και σε όποιες άλλες επιχειρήσεις κριθεί αναγκαίο και απαραίτητο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, μέχρι να αποσαφηνιστεί πλήρως η εμπλοκή και συμμετοχή τους στο φαινόμενο της ρύπανσης και των έντονων δυσάρεστων οσμών.
 
(2) Να ζητηθεί από την ΕΥΔΑΠ να εξετάσει το δίκτυο της ευρύτερης περιοχής, δηλαδή και πέραν των τυπικών διοικητικών ορίων του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας, καθώς και τις εγκαταστάσεις του ΚΕΛ Ψυττάλειας.
 
(3) Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι φαινόμενα δυσάρεστων οσμών παρατηρούνται και στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου και εκεί υπάρχουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες επεξεργασίας, αποθήκευσης, διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, συσκευασίας αερίου και άλλων χημικών  προϊόντων, ζητάμε οι έλεγχοι να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή.
 
(4) Να ενταθούν οι έλεγχοι για να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη μονάδων που διαχειρίζονται χημικά και συναφή προϊόντα χωρίς να έχουν ζητήσει και λάβει τις κατά νόμον προβλεπόμενες εγκρίσεις ή λειτουργούν καθ’ υπέρβασιν αυτών. Στην ίδια κατεύθυνση να ελεγχθούν οι επιχειρήσεις αποθήκευσης, διακίνησης και εμπορίας χημικών προϊόντων (καυσίμων, προϊόντων πετρελαίου κ.λπ.) που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.
 
Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης
Δήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας