Ένας «άνθρωπος της Boeing» στην ηγεσία του Πενταγώνου

1366
δασμοί

Τον Πάτρικ Σάναχαν, ένα πρόσωπο ουσιαστικά άγνωστο στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ μέχρι πριν από δυόμισι χρόνια, επιλέγει ο Ντόναλντ Τραμπ για νέο υπουργό Άμυνας.

Πρόκειται για μια αμφιλεγόμενη απόφαση για την ηγεσία του Πενταγώνου, κυρίως λόγω της έλλειψης εμπειρίας στην αμυντική και εξωτερική πολιτική, αλλά και των στενών του δεσμών με ιδιωτικά συμφέροντα, και συγκεκριμένα με την πολυεθνική εταιρεία Boeing Company.

Παρόλα αυτά, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε την Πέμπτη ότι «με γνώμονα την εξαιρετική υπηρεσία του προς τη χώρα και τις διοικητικές ικανότητες που έχει επιδείξει, ο πρόεδρος Τραμπ σκοπεύει να διορίσει τον Πάτρικ Σάναχαν υπουργό Άμυνας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Πάτρικ Σάναχαν εκτελούσε χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, έπειτα από την παραίτηση του Τζέιμς Ματίς λόγω διαφορών με τον Τραμπ πάνω στην αμυντική πολιτική και ειδικότερα την απόφαση του να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Συρία.

Από τον Μάρτιο του 2017 ο Σάναχαν εργαζόταν ως ο 33ος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, στη δεύτερη πιο υψηλόβαθμη θέση του Πενταγώνου που δίνεται σε πολίτη. Αυτή είναι όλη κι όλη η καριέρα του στην πολιτική και στον δημόσιο τομέα.

Πριν από το Πεντάγωνο, η καριέρα του Σάναχαν ήταν αφοσιωμένη στην Boeing, για περισσότερες από τρεις δεκαετίες. Ως γενικός διευθυντής επέβλεπε μία σειρά από προγράμματα, δούλεψε στον τομέα των εμπορικών αεροσκαφών και τον Απρίλιο του 2016 έγινε αντιπρόεδρος στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας της εταιρείας.

Από εκεί πέρασε στον δεύτερο εργοδότη της ζωής του, το Πεντάγωνο, με λιγότερη εμπειρία στην κυβέρνηση (δυόμισι χρόνια) ή στον στρατό (καθόλου) από οποιοδήποτε άλλο υπουργό άμυνας, με εξαίρεση τον μεγιστάνα των πετρελαίων, Μπιλ Κλέμεντς, που είχε υπηρετήσει για ένα σύντομο διάστημα, κατά τη διάρκεια την κυβέρνησης Νίξον.

Όμως ο Σάναχαν είναι κάτι περισσότερο από ένα πρώην στέλεχος μιας μεγάλης εταιρείας χωρίς σχετική προϋπηρεσία. Έρχεται να υπηρετήσει συγκεκριμένους σκοπούς και να συνεχίσει τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ στον στρατιωτικό τομέα.

Πρώτα από όλα πρόκεται να εφαρμόζει κατά γράμμα τις επιθυμίες του Λευκού Οίκου για το Υπουργείο Άμυνας. Έχει ήδη δηλώσει ότι «εμείς δεν είμαστε το Υπουργείο που λέει Όχι».

Μία δήλωση πολύ σημαντική, που τον διαφοροποιεί από τον προκάτοχό του τον Μάτις. Σύμφωνα με την Washington Post, ο Μάτις «δεν μοιραζόταν τον ενθουσιασμό του Τραμπ για την διαπραγμάτευση πάνω σε συμβόλαια άμυνας» και πολλές φορές ερχόταν σε αντιπαράθεση με τον πρόεδρο. Πρώην ανώτατοι αξιωταχούχοι στον τομέα της Άμυνας είχαν σχολιάσει ότι ο Σάναχαν «δεν αντιλαμβάνεται την εθνική ασφάλεια και δεν έχει τους ηθικούς ενδοιασμούς που είχε ο Μάτις», λέγοντας στο New Yorker το 2018 ότι «δεν έχει πάρει θέση πάνω σε τίποτα».

Ωστόσο αυτό για το οποίο τον κατηγορούν έχει καταστήσει τον Σάναχαν ιδιαιτέρως αγαπητό στον Λευκό Οίκο. Κατά την επίσκεψη του σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Ιράκ τα Χριστούγεννα του 2018, ο Τραμπ επαίνεσε τον Σάναχαν ως έναν «καλό αγοραστή» στρατιωτικού εξοπλισμού και όχι σαν έναν ειδικό στην στρατηγική και στρατιωτικό, όπως πολύ θα περίμεναν.

Και αυτός πιθανόν είναι ο λόγος που ο Σάναχαν βρίσκεται σε αυτή τώρα. Ως μηχανολόγος μηχανικός και πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Boeing, ο Σάναχαν είναι ένας τεχνοκράτης με βαθιά αίσθηση της επιχειρηματικότητας και φαίνεται να είναι αυτό που ζητά αυτή τη στιγμή ο Τραμπ.

Ο Σάναχαν έχει ήδη ξεκινήσει μία αναθεώρηση του προϋπολογισμού με σκοπό να εκμοντερνίσει το Υπουργείο. Κατά τη σύντομη θητεία του έχει ηγηθεί του ψηφιακού και τεχνολογικού εκμοντερνισμού του Υπουργείου στους τομείς της κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης κ.α.

Σε δήλωση του, έχει δεσμευτεί να εκμοντερνίσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και, αν πραγματοποιηθεί αυτό, θα εφαρμόσει με σθένος την στρατηγική εθνικής άμυνας του Τραμπ, που θέτει ως προτεραιότητα τον ανταγωνισμό με την Κίνα και τη Ρωσία, σε αντίθεση με τους πολέμους που αποσκοπούν στην καταστολή εξεγέρσεων, που φαίνεται να έχουν απασχολήσει το Πεντάγωνο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Ο Σάναχαν είναι και μία καθαρή απόδειξη των στενών δεσμών μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του μεγαλύτερου εξαγωγέα προϊόντων των ΗΠΑ.

Και μάλιστα στο παρελθόν κατηγορήθηκε ότι παραβίασε τον «ηθικό κώδικα» του Υπουργείου. Ο γενικός επιθεωρητής του Πενταγώνου πραγματοποίησε έρευνα, βασισμένη στις υποθέσεις ότι σε ιδιωτικές συναντήσεις στο Πεντάγωνο ο Σάναχαν επιτέθηκε λεκτικά κατά του κολοσσού Lockheed Martin, το βασικό εξωτερικό συνεργάτη των ΗΠΑ στους εξοπλισμούς άμυνας, ενώ προωθούσε τον πρώην εργοδότη του, την Boeing. Τελικά η έκθεση του γενικού επιθεωρητή, που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο, έκρινε ότι ο Σάναχαν ήταν αθώος από κατηγορίες για ακατάλληλη συμπεριφορά.

Η εταιρεία Boeing είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεργάτης της αμερικανικής κυβέρνησης, έχοντας λάβει, μεταξύ του 2014 και του 2018, συνολικά 104 δις δολάρια σε συμβόλαια, δηλαδή λίγο λιγότερα από το ποσό συμβολαίου με την Lockheed Martin – ένας λόγος για τον οποίο η εταιρεία θέλει να έχει μια καλή σχέση με τον Λευκό Οίκο.

Έτσι φαίνεται ότι ο Σάναχαν είναι μια πολύ λογική επιλογή για την θέση του Υπουργού Άμυνας, αν αναλογιστεί κανείς ότι κάνει χαρούμενους τόσο τον πρόεδρο Τραμπ όσο και την Boeing.

*Πηγή: telesurenglish.net – info-war.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας