Ένα χρόνο πριν, ο Τσακαλώτος έφτιαξε ομάδα για ακίνητα του Υπερταμείου!

1641
Τσακαλώτος
Ποιος έφτιαξε τη λίστα των ακινήτων; Ποιος ήταν ο ρόλος της «Ομάδας Εργασίας για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της ΓΓΔΠ ακινήτων που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση»;.
Ένα από τα επιχειρήματα που αναπτύχθηκε και αναπαράγεται τις τελευταίες ημέρες από κυβερνητικά στελέχη, σχετικά με την λίστα των ακινήτων του Δημοσίου που μεταβιβάζονται στο λεγόμενο Υπερταμείο -«Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε.» (ΕΕΣΥΠ) – , είναι πως η Κυβέρνηση παρέλαβε απλώς μια λίστα με κωδικούς ακινήτων από την ίδια της ΕΕΣΥΠ/ΕΤΑΔ, χωρίς να έχει η ίδια εμπλοκή στη διαμόρφωσή της.
Μάλιστα, η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ αναφέρει πως «η ΕΕΣΥΠ ανέλυσε τα στοιχεία ακινήτων του δημοσίου από τις διαθέσιμες βάσεις (συμπεριλαμβανομένου και του Κτηματολογίου), και υπέβαλε τη σχετική εισήγηση στο Υπουργείο Οικονομικών, βάσει της οποίας εκδόθηκε η σχετική Υπουργική Απόφαση».

Φαίνεται πως στο ΥΠΟΙΚ, λησμόνησαν (;) πως έναν ακριβώς χρόνο πριν από την έκδοση της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης(ΥΑ), που δημοσιεύτηκε στις 19 Ιουνίου 2018 (ΦΕΚ Β΄ 2317 / 19-06-2018), ο ίδιος υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος υπέγραψε, στις 8 Ιουνίου 2017, μιαν άλλη ΥΑ με τίτλο «Συγκρότηση και ορισμός μελών Ομάδας Εργασίας του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α΄94), όπως ισχύει και ρύθμιση σχετικών με το έργο και τη λειτουργία της θεμάτων». Και αυτή η ΥΑ δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου 2017 (ΦΕΚ Β’ 1997 / 09-06-2017).

Τι λέει εκεί; «Συγκροτούμε στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ) του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ) Ομάδα Εργασίας για τον εντοπισμό στο Μητρώο Ακίνητης Περιουσίας (ΜΑΠ) της Γ.Γ.Δ.Π. ακινήτων που πληρούν κριτήρια τα οποία τα καθιστούν κατάλληλα για αξιοποίηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 196, παρ. 6 του ν.4389/2016 (Α’ 94),όπως ισχύει».

Ποιοι συμμετείχαν στην Ομάδα Εργασίας; 39 υπηρεσιακά στελέχη, συνεργάτες Υπουργών και ειδικοί εμπειρογνώμονες από ΟΛΑ τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλαμβανομένου, ασφαλώς, και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Τι έκανε αυτή η Ομάδα Εργασίας;

«Ως προς το επίπεδο ωριμότητας του ακινήτου, μπορούν να αναζητούνται στοιχεία που αφορούν τους τίτλους ιδιοκτησίας, πολεοδομικά στοιχεία, αρχαιολογικές και περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, πράξεις χαρακτηρισμού δασαρχείου, υπάρχον ΚΑΕΚ, ύπαρξη καθορισμού αιγιαλού, κατοχή από άλλους, ιδιοκτησιακές αμφισβητήσεις. Για από τα στοιχεία που περιγράφονται ανωτέρω και δεν είναι καταχωρημένα στο ΜΑΠ, εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ακίνητα, καθώς επίσης και για στοιχεία τα οποία προσδιορίζουν το δημόσιο ή ιδιωτικό σκοπό του ακινήτου, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Υπουργείου, θα απευθύνει αίτημα προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου του για ηλεκτρονική συμπλήρωση του Μητρώου ή για παροχή στοιχείων από το φυσικό αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία».

Συνεργάστηκε η Ομάδα εργασίας με την ΕΤΑΔ ΑΕ για τη συγκρότηση της τελικής λίστας των ακινήτων;

«Για ακίνητα ενδιαφέροντος, για τα οποία υπάρχουν ελλιπή στοιχεία, μπορεί μετά από ενημέρωση της Ομάδας Εργασίας και μέσω του εκπροσώπου του αρμόδιου Υπουργείου, να δίνεται στην ΕΤΑΔ Α.Ε. η συγκατάθεση του Υπουργείου για περαιτέρω νομικό και τεχνικό έλεγχο στοιχείων με δικά της μέσα.

Για την πρόοδο της αξιοποίησης των ακινήτων, η ΕΤΑΔ Α.Ε. οφείλει να ενημερώνει την Ομάδα Εργασίας προκειμένου να προγραμματίζονται οι διαδικασίες και εργασίες της Ομάδας».

 

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας