Έλληνες και Αρμένιοι, μια συνοδοιπορία αιώνων στην ίδια πλευρά της Ιστορίας

907
μια συνοδοιπορία αιώνων στην ίδια πλευρά
ellines-kai-armenioi-mia-synodoiporia-aionon-stin-idia-pleyra-tis-istorias0
Ο Θεσσαλονικιός άρχοντας Καραμπέτ Καλφαγιάν.

 

Θυμήθηκα τη συγκλονιστική αφήγηση που έκανε ο αείμνηστος Καραμπέτ Καλφαγιάν, αυτός ο Θεσσαλονικιός Αρμένης άρχοντας που χρημάτισε πρώτος επιτετραμμένος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας στην Ελλάδα, αφότου η χώρα κήρυξε την ανεξαρτησία της, μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Ηταν το 2002, σε μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της Κουμπάρη με εκκλησιαστικά αντικείμενα από την Κιλικία που κατάφεραν να διασώσουν οι Αρμένιοι κατά την αποχώρησή τους, στον διωγμό του 1915. Συγκεκριμένα, ήταν τα κειμήλια που υπήρχαν στον πατριαρχικό ναό της περιοχής του Σις, την Αγία Σοφία, του λεγόμενου βασιλείου της Μικράς Αρμενίας, που είχε ιδρυθεί τον 11ο αιώνα και άντεξε άλλους εννιά. Οσο για το αφιέρωμα στο Μπενάκη, είχε γίνει με αφορμή τα 1.700 χρόνια από τότε που η Αρμενία έγινε η πρώτη χώρα που ασπάστηκε επισήμως τον χριστιανισμό.

ellines-kai-armenioi-mia-synodoiporia-aionon-stin-idia-pleyra-tis-istorias1
Λειτουργία στη Μητρόπολη της Αρμενικής Εκκλησίας.

 

Όμορφος στα νιάτα και στα γεράματά του, βαθιά καλλιεργημένος, αριστοκρατικός, ευγενής, ο Καλφαγιάν δάκρυσε την ώρα που διηγείτο σε εμάς τους δημοσιογράφους τις μαρτυρίες των προγόνων του: ολόκληρα καραβάνια κατατρεγμένων πεζοπορούσαν επί ημέρες, παπάδες κουβαλούσαν τις εικόνες περνώντας ποτάμια και λάσπες, άνθρωποι εγκατέλειπαν σταδιακά την προσπάθεια της επιβίωσης, άλλοι θυσιάζονταν για να διασωθούν αυτά τα πολύτιμα τεκμήρια που παρουσιάζονταν στην έκθεση. Οσο κρατούσε η διήγησή του, ο ίδιος ο άνθρωπος είχε γίνει η ιστορία του λαού του και εμείς είχαμε την τύχη να τον ακούμε. Να μερικά από τα μοναδικά καλά του επαγγέλματος, που δεν τα ξαναζείς.

Την ώρα κατά την οποία οι Αρμένιοι ζουν αυτόν τον πικρότατο συμβιβασμό της αιφνίδιας αλλαγής του χάρτη του Καυκάσου, εμείς οι Έλληνες οφείλουμε να σταθούμε δίπλα τους. Διότι συνοδοιπορήσαμε μέσα στους αιώνες. Και κυρίως, διότι πολλά εκλεκτά μέλη της διασποράς τους επέλεξαν να κάνουν τη χώρα μας πραγματικά πατρίδα τους, όπως ο Καλφαγιάν, που ήταν πάντοτε υπερήφανος για τη διπλή του υπηκοότητα. Η πανδημία θα φύγει μια ημέρα, τα κεφάλαια της Ιστορίας που γράφονται μπροστά στα μάτια μας, όμως, δεν θα σβήσουν.

athinaika@kathimerini.gr

Πηγή: Καθημερινή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας