Άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιοπιστία»

1258
κύπρο

Το Sputnik βάζει στο μικροσκόπιο τις αμερικανικές ενέργειες και επικοινωνεί με διεθνολόγους. Γιατί επιλέγεται αυτή η χρονική συγκυρία και που αποσκοπούν οι αμερικανικές ενέργειες;

Προχωρούν οι ΗΠΑ τη δράση τους στην Κύπρο, καθώς το αμερικανικό Κογκρέσο αναμένεται, έως την Πέμπτη, να εγκρίνει την άρση του εμπάργκο αμερικανικών όπλων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είχε επιβληθεί με νόμο το 1987.

Η άρση του εμπάργκο, που αφορά μόνο στην προμήθεια υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία, αναμένεται να επιτευχθεί μέσω της έγκρισης του Νόμου για τον Προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας για το 2020.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να κάνουν την Κύπρο να διαλέξει γεωπολιτική κατεύθυνση, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, στο Sputnik, o Αντώνης Στυλιανού, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

«Υπό το πρίσμα των τρέχουσων εξελίξεων και αν υπολογιστεί ότι η Τουρκία έχει επιλέξει το ρωσικό στρατόπεδο και οι ΗΠΑ την αποπέμπουν από την κατασκευή των F-35, είναι γεγονός ότι αυτή η κίνηση στοχεύει στο πίσω μέρος του μυαλού, στην αναδιοργάνωση που επιθυμούν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην γεωπολιτική σκακιέρα της ανατολικής Μεσογείου».

Και προσθέτει:

«Επίσης, θέλουν να πετάξουν τη Ρωσία από το κάδρο, καθότι οι ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να ενταχθεί πιο ενεργά στο γεωπολιτικό μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου. Για παράδειγμα η πώληση των S-400 στην Τουρκία,οι εξελίξεις στη Συρία, κάνουν τις ΗΠΑ να ανησυχούν σε μια ιδιαίτερα εύφλεκτη περιοχή που αντιμετωπίζει διαρκώς γεωπολιτικές συγκρούσεις» .

Με αυτήν την άποψη συμφωνεί ο διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ:

«Στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι βεβαίως το να εξοπλίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία όσο το να απαντήσουν με πολιτικούς όρους στις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, προεξάρχουσας της νέα σχέσης Τουρκίας – Ρωσίας με την πώληση οπλισμού από τη δεύτερη στην πρώτη».

Τη δική του ανάλυση κάνει στο Sputnik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

«Το θέμα της άρσης του εμπάργκο δεν είναι κάτι που προέκυψε σήμερα, αλλά ανακινήθηκε πρώτη φορά πριν από 1,5 χρόνο.

Αυτή κίνηση δεν σημαίνει με τίποτα ότι η Κύπρος μετατρέπεται σε στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, ούτε αναβαθμίζεται από αυτό. Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψαν ξανά τη συμμαχική τους σχέση με την Τουρκία. Το ΝΑΤΟ κατέγραψε ξανά την ανάγκη συνεργασίας με τους Τούρκους. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί σταματούν τους Τούρκους από τις παραβιάσεις τους στην Κύπρο. Θα ήταν ψευδαίσθηση αν περιμέναμε κάτι τέτοιο.

Το νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο βάζει και μια προϋπόθεση για την προμήθεια αμερικανικών όπλων: Τον τερματισμό της παραχώρησης διευκολύνσεων σε ρωσικά σκάφη για ελλιμενισμό στα κυπριακά λιμάνια.

Αν οι Αμερικανοί, με την άρση του εμπάργκο, επιχειρήσουν να δημιουργήσουν προβλήματα στις σχέσεις της Κύπρου με τη Ρωσία και η Κυπριακή Δημοκρατία ενταχθεί σε αυτή τη λογική, θα ήταν σφάλμα.

Ήδη οι σχέσεις Κύπρου – Ρωσίας δεν είναι αυτές που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν θα έπρεπε να διαταραχθούν από την ανάγκη ή μη της αγοράς όπλων. Δεν γίνεται να χαθούν, για χάρη τις βελτίωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ, οι σχέσεις με τη Ρωσία, η οποία στο Κυπριακό έχει μια πάγια και σταθερή θέση, υπέρ των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, εκφράζει την άποψη ότι οι ΗΠΑ καλούν την Κύπρο, να διαλέξει στρατόπεδο, τη στιγμή «που δεν έχουν καθόλου αξιοπιστία ως συνεργάτες»:

«Οι ΗΠΑ ειδικά με την κυβέρνηση του Τραμπ, είναι μια χώρα στην οποία κανείς δεν πρέπει να έχει εμπιστοσύνη. Διακρίνει μια αμφιταλάντευση και μια ασάφεια στον τρόπο που αντιμετωπίζουν και συνεργάτες και οντότητες που θεωρούν συμμαχικές. Το πιο κραυγαλέο παράδειγμα είναι η υπόθεση με τους Κούρδους. Δηλαδή εν μια νυκτί, μέσα σε μία νύχτα ο Τραμπ άδειασε τους Κούρδους, που ο ίδιος τους θεωρούσε όχι συνεργάτες του, αλλά συμμάχους απέναντι σε μια εμπόλεμη κατάσταση απέναντι στον ISIS, αλλά επέτρεψε την εισβολή των Τούρκων στη βορειοανατολική Συρία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αξιοπιστία στο πώς τιμά τις συνεργασίες και τις συμμαχίες που έχουν στην περιοχή. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην περίπτωση της Κύπρου και της Ελλάδας».

Και εξηγεί:

«Η Τουρκία παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει τη θαλάσσια ελληνική ζώνη με τη συμφωνία που έκανε με τη Λιβύη. Ειδικά για τη συμφωνία οι αντιδράσεις των ΗΠΑ ήταν χλιαρές, ενώ η Ρωσία τη χαρακτήρισε παράνομη».

Η ουδετερότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Μόνο ως «πυροτέχημα μπορεί να χαρακτηριστεί η αμερικανική κίνηση» ενώ την ίδια στιγμή «η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ στο Sputnik:

«Θέλω να θυμίσω ότι η Ρωσία αποτελούσε ανέκαθεν έναν παραδοσιακό σύμμαχο της Κύπρου από τον οποίο η Δημοκρατία εξασφάλιζε και οπλισμό. Υπό αυτά τα δεδομένα οι ΗΠΑ δεν είχαν ιδιαίτερο έρεισμα επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού ουσιαστικά δεν την είχαν και ιδιαίτερα ανάγκη. Με την αλλαγή των δεδομένων όμως όπως αυτή επήλθε μέσα από τη διαφοροποίηση της σχέσης Ρωσίας – Τουρκίας, αλλά και τον αποκλεισμό, ουσιαστικά, των Ηνωμένων Πολιτειών από την περιοχή λόγω της άτσαλης και αψυχολόγητης πολιτικής τους το τελευταίο διάστημα στη Μέση Ανατολή, εκ των πραγμάτων οι ΗΠΑ θα έψαχναν νέα ερείσματα, με ένα εξ’ αυτών να είναι και η Κύπρος, δια μέσου της οποίας προσβλέπουν ότι θα ανακτήσουν κάποιο χαμένο έδαφος.

Ωστόσο, η κίνηση αυτή των ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι, πολιτικά τουλάχιστον εκπέμπει κάποια μηνύματα, επί της ουσίας μάλλον ως πυροτέχνημα μπορεί να χαρακτηριστεί. Κι αυτό, εκτιμώ πως έγκειται στο γεγονός ότι ούτε η Κυπριακή Δημοκρατία θα γυρίσει την πλάτη στη Ρωσία, εκπληρώνοντας τις όποιες αξιώσεις μπορεί να εγείρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες ως αντάλλαγμα για την πώληση οπλισμού, ούτε βεβαίως η Τουρκία αναμένεται να θορυβηθεί από τη σχετική διαφοροποίηση της πολιτικής της Αμερικής.  

Συνεπώς όχι μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να διατηρήσει την ουδετερότητά της και τις καλές σχέσεις που έχει μέχρι σήμερα με αμφότερες ΗΠΑ και Ρωσία, αλλά και να μην πέσει στην παγίδα να διακινδυνεύσει τις σχέσεις της με τη Ρωσία χωρίς να έχει κάποιο ουσιαστικό όφελος».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας