20ο Συνέδριο ΚΚΕ: Οι θέσεις δεν υπηρετούν την στρατηγική μας

6950
ΚΚΕ

Η Iskra αναδημοσιεύει από τον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ για το 20ο Συνέδριο του ένα ενδιαφέρον κείμενο του γνωστού συνδικαλιστικού στελέχους του ΚΚΕ Δημ. Αγκαβανάκη. Η δημοσίευση του κειμένου δεν σημαίνει με κανένα τρόπο ότι συμφωνούμε πλήρως με το περιεχόμενο του. Θεωρούμε, όμως, ότι η κριτική που ασκεί ο Δημ. Αγκαβανάκης στην πολιτική του ΚΚΕ, περιέχει θετικούς προς συζήτηση προβληματισμούς σε κάποια ζητήματα και ιδιαίτερα στα θέματα συμμαχιών και του πολιτικού και κοινωνικού μετώπου.
Αυτό το πιο πλατύ πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο είναι ιδιαίτερα αναγκαίο στη σημερινή φάση, στη βάση ενός μεταβατικού προγράμματος, για να μπορέσει ο λαός μας να ανασάνει, να ανακοπεί ο δρόμος προς την απόλυτη καταστροφή και να ανοίξουν οι διαδικασίες ανάταξης και βαθιών κοινωνικών μετασχηματισμών με ορίζοντα το σοσιαλισμό.
Ολόκληρο το άρθρο του Δημ. Αγκαβανάκη έχει ως εξής:

Οι θέσεις δεν υπηρετούν τον στρατηγικό μας στόχο

Συμφωνώ απόλυτα με το στρατηγικό στόχο του Κόμματος για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού και μάλιστα θεωρώ ότι όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί αυτός ο στόχος, τόσο το καλύτερο. Διαφωνώ όμως με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το 20ό Συνέδριο, γιατί δεν ενδυναμώνουν το Κόμμα και τον στρατηγικό στόχο μας τον απομακρύνουν στο άγνωστο, αβέβαιο και αόριστο μέλλον.

Οι Θέσεις αυτές είναι επί της ουσίας ίδιες με τις Θέσεις του προηγούμενου 19ου Συνεδρίου του Κόμματος. Από το 19ο Συνέδριο μέχρι σήμερα έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Συνεπώς δοκιμάστηκαν στη ζωή και σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να τις κρίνουμε, εκ του αποτελέσματός τους, με συγκρίσιμους και μετρήσιμους δείκτες.

Τα εκλογικά ποσοστά είναι, επί της ουσίας, ένα σημαντικό κριτήριο του βαθμού συνειδητοποίησης. Γι’ αυτό έχει αξία να δούμε τις ψήφους και τα ποσοστά που πήρε το Κόμμα σε έξι εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν το μεσοδιάστημα ανάμεσα στο 19ο και 20ό Συνέδριο. Μέσα σ’ αυτό το διάστημα, πραγματοποιήθηκαν δύο βουλευτικές εκλογές όπου τα ποσοστά του Κόμματος ήταν 5,45% και 5,54%, ένα δημοψήφισμα όπου τα ποσοστά μας δεν ανιχνεύονται, ευρωεκλογές με 6,1%, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Στη Θέση 80 του Κόμματος, προβάλλονται ως επιτυχία αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα, όταν αυτά είναι σημαντικά κατώτερα, ως ποσοστά αλλά κύρια σε αριθμό ψήφων από τα αποτελέσματα των όμοιων αντίστοιχων, προ κρίσης, εκλογών. Αν όμως σε καιρό μη κρίσης του καπιταλισμού, άρα μεγαλύτερης δυνατότητάς του για ενσωμάτωση και χειραγώγηση των μαζών και επομένως μικρότερης εμβέλειας της κομματικής μας παρέμβασης, η εκλογική δύναμη του Κόμματος ήταν μέχρι και σχεδόν διπλάσια από εκείνη που έχει τώρα, σε καιρό κρίσης και αποκάλυψης της απροκάλυπτης βαρβαρότητας του καπιταλισμού, τότε ασφαλώς πρέπει να δούμε γιατί οι μάζες δεν προσελκύονται από τις θέσεις μας. Το γεγονός ότι μέσα σε αυτά τα χρόνια, όχι μόνο χάσαμε δυνάμεις, αλλά και εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι των αστικών κομμάτων που εγκατέλειψαν τα κόμματά τους, προτίμησαν άλλα αστικά κόμματα ή αποκόμματα και όχι το δικό μας, θα πρεπε να μας ανησυχεί για το κύρος των θέσεών μας που δεν τους ελκύουν.

Στο συνδικαλιστικό κίνημα, η θέση μας για την ανασύνταξή του, που προβάλλεται εδώ και 18 χρόνια, από την ίδρυση του ΠΑΜΕ, τι απέφερε; Στη Θέση 51 διαπιστώνεται ότι μόλις το 25% του εργατικού δυναμικού είναι συνδικαλισμένο και ότι «η πραγματική κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη». Αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση την εξηγεί το Κόμμα στη Θέση 51 με τη φράση: «Ενας από τους λόγους είναι η παρέμβαση της εργοδοσίας και του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού». Ενας άλλος λόγος όμως που δεν λένε οι Θέσεις, είναι ασφαλώς και η ίδια η θέση μας για την ανασύνταξη. Οφείλουμε δηλαδή να απαντήσουμε με γενναία αυτοκριτική σε ένα βασικό ερώτημα: Γιατί το περιεχόμενο αυτής της ανασύνταξης, όπως πρακτικά εκφράστηκε από την κομματική και συνδικαλιστική μας δράση όλα αυτά τα χρόνια, δεν έπεισε και όχι μόνο δεν προσελκύει τους χιλιάδες που απογοητεύονται από τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά και χάνει δυνάμεις; Ούτε βέβαια βοηθά τους μερικότερους και γενικότερους στόχους μας η αυτοϊκανοποίηση που περιέχεται στη Θέση 51 με τη φράση «κρατήσαμε τις δυνάμεις μας», όταν, στο τελευταίο 36ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ, το Μάρτη του 2016, πήραμε, για το ΔΣ, 10 έδρες, όσες δηλαδή είχαμε και το 1998. Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η παράταξή μας σ’ αυτό το συνέδριο έχασε 11 ψήφους της εργατικής τάξης, δηλαδή 11.000 φυσικά μέλη, σε σχέση με το προηγούμενο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ το Μάρτη του 2013; Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι μέσα σε μια πρωτοφανή αντεργατική λαίλαπα, όπου χιλιάδες εργάτες εγκατέλειψαν τις παρατάξεις των κομμάτων τους που τους εξαθλίωσαν με τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές τους, δεν συστρατεύτηκαν συνδικαλιστικά με τους κομμουνιστές; Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι ο παλιός και νέος εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός διατηρεί, αθροιστικά σήμερα, ατόφιες τις δυνάμεις του; (στο ΔΣ της ΓΣΕΕ, το 1998 είχε αθροιστικά 35 έδρες. 35 έχει και τώρα!!!).

Αλλά και η θέση μας για τις λαϊκές επιτροπές μήπως επιβεβαιώθηκε; Στη Θέση 63 διαβάζουμε: «Η πείρα των Λαϊκών Επιτροπών είναι θετική σε ορισμένες περιπτώσεις και πρέπει να μελετηθεί καλύτερα…». Μα σε ένα Συνέδριο του Κόμματος δεν ξεπερνάς ένα τέτοιο θέμα με εκτίμηση για ορισμένες μόνο περιπτώσεις, αλλά για το σύνολο, ως δομή, ως σύνθεση, ως περιεχόμενο. Δηλαδή γιατί αποφεύγουμε να πούμε ότι αυτές οι επιτροπές με το στένεμα, το κλείσιμο και τη λειτουργία τους ως μεταφορείς των κομματικών θέσεων, αποδείχθηκε λαθεμένη θέση, ώστε να ψάξουμε να βρούμε το σωστό αντίδοτό τους; Τέτοιες θέσεις για τέτοια κορυφαία ζητήματα, από τα οποία κρίνεται και η κατάκτηση του στρατηγικού στόχου μας, δεν υπηρετούν τον στόχο.

Ούτε βέβαια υπηρετούν αυτόν το στόχο και οι θέσεις μας για έξοδο από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ, μόνο με την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας, καθώς και η θέση μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Σήμερα, ύστερα και από τις κραυγαλέες αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που επιβάλλει η ΕΕ, έχει γίνει πεποίθηση ότι αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός του κεφαλαίου πρέπει, το συντομότερο, να εκλείψει και να αποδεσμευτούμε απ’ αυτόν. Θα μπορούσαμε συνεπώς να ηγηθούμε ως κόμμα σε ένα μέτωπο με στόχο την άμεση αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και από το ΝΑΤΟ. Το ερώτημα επομένως που ανακύπτει είναι γιατί το Κόμμα δεν το θέλει αυτό το μέτωπο όπου και ο στόχος του, αν επιτευχθεί, αδυνατίζει έναν κατά κύριο λόγο οικονομικοπολιτικό και έναν στρατιωτικό ιμπεριαλιστικό οργανισμό του κεφαλαίου, αλλά ταυτόχρονα, μέσα σε αυτό το μέτωπο, με τη συμβολή των κομμουνιστών, θα ωριμάζει ευρύτερα, σε μεγαλύτερες μάζες και η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού; Οι αιτιάσεις που προβάλλονται από το Κόμμα ότι την αποδέσμευση από την ΕΕ την θέλουν και κάποιες αστικές δυνάμεις ή ότι και μετά την αποδέσμευση θα υπάρχει πάλι καπιταλισμός ή ότι μια τέτοια ενέργεια βλάπτει τον τελικό στόχο του σοσιαλισμού γιατί θα οδηγήσει σε λογικές των σταδίων, είναι και αντιδιαλεκτικές, αλλά και αδικούν το ίδιο το Κόμμα και τα στελέχη και μέλη του, θεωρώντας τα ως μη ικανά να δράσουν σε ένα τέτοιο μέτωπο με βάση τον στρατηγικό στόχο του Κόμματος.

Οσον αφορά τέλος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, η σχετική Θέση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά που, λόγω έλλειψης χώρου, δεν μπορώ να αναπτύξω.

Δημήτρης Αγκαβανάκης

ΚΟΒ Πάνω Καισαριανής

4 Σχόλια

  1. Καλά η κριτική. Την πρόταση δεν κατάλαβα. Τι πρότεινε δηλαδή; Μέτωπο “από τα πάνω” με ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Καζάκη και ΜΛ (μπορεί και Λαφαζάνη, Ζωή ή και ακροδεξιές δυνάμεις κλπ) για αποδέσμευση από την ΕΕ; Πού θα βοηθήσει αυτό στη ριζοσπαστικοποίηση του κόσμου; Θα είναι καλύτερη η ζωή του σε μια καπιταλιστική Ελλάδα εκτός ευρώ ή και ΕΕ; Κι αν οι αστοί μας βγάλουν από το ευρώ ή και την ΕΕ με τη συναίνεση του ΚΚΕ και δει ο λαός ότι είναι τα ίδια και χειρότερα δε θα συντηρητικοποιηθεί αντί να κάνει το βήμα να αμφισβητήσει τον ίδιο τον καπιταλισμό; Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου τι πρέπει δηλαδή να κάνει το ΚΚΕ; Να στηρίξει την αστική τάξη της χώρας του; Δεν επιχειρηματολόγησε καθόλου για τις προτάσεις του. Πάντως χαίρομαι που η iskra, όπως τουλάχιστον λέει, διαφωνεί με το σύντροφο. Ο καημένος. Δε θα έχει χαρεί και πολύ που η ιστοσελίδα της ΛΑΕ αναδημοσιεύει το κείμενό του στον Προσυνεδριακό του ΚΚΕ. Ελπίζω να παραμείνει πιστός στο Κόμμα του, όπως και πολλοί άλλοι σύντροφοι που παρά τις διαφωνίες που εξέφρασαν σε ανάλογες διαδικασίες δεν άφησαν τον ταξικό αντίπαλο να τους χρησιμοποιήσει ενάντια στο ΚΚΕ.

    • Θα ήταν καλό το ΚΚΕ να μας εξηγήσει, γιατί τόσα χρόνια (και, ειδικότερα, πριν τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία της ΛΑ.Ε) μιλούσε διαρκώς για το Μάαστριχτ, τη Λισαβόνα και τα «κόμματα του ευρωμονόδρομου», ασκώντας κριτική σε όλα τα κόμματα που υποστήριξαν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Γιατί, εάν δεν απατώμαστε, πάγια θέση του ΚΚΕ επί δύο και πλέον δεκαετίες ήταν το «έξω από την ΕΕ» και «έξω από την Ευρωζώνη»… Ξαφνικά η «λαϊκή εξουσία» (η οποία δεν διευκρινίζεται πουθενά στα κείμενα του ΚΚΕ εάν ανήκει στην καπιταλιστική ή τη σοσιαλιστική φάση ανάπτυξης της κοινωνίας) γίνεται «προαπαιτούμενο» για την έξοδο από τη «λυκοφωλιά»;!…
      Επίσης, καλό είναι ν’ ανοίξετε λίγο τα μάτια σας και να διαβάσετε τα κείμενα της ΛΑ.Ε γύρω από την έξοδο από την Ευρωζώνη και την ΕΕ… ΠΟΥΘΕΝΑ δεν μιλάμε για διατήρηση του καπιταλισμού· αντιθέτως, το ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ μας πρόγραμμα έχει σαφέστατη κατεύθυνση τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ. Ωστόσο, όποιος αντιλαμβάνεται στοιχειωδώς την πραγματικότητα, καταλαβαίνει ότι η μετάβαση αυτή δεν γίνεται με όρους «μηχανιστικούς», ούτε από τη μία μέρα στην άλλη… Εκτός εάν θεωρεί ότι η ταξική πάλη και, πολύ περισσότερο, η ταξική σύγκρουση θα είναι περίπου… στιγμιαία και «δεν θα σπάσει ούτε τζάμι», όπως είχε πει κάποτε η αλήστου μνήμης Αλ. Παπαρήγα… Τα περί «καπιταλισμού με δραχμή και εκτός ΕΕ» αποτελούν φαντασιώσεις της σημερινής ηγεσίας του ΚΚΕ, η οποία (δυστυχώς) συμπαρασύρει με τις ιδεοληψίες της και πολλούς αγνούς αγωνιστές που εξακολουθούν να το υποστηρίζουν. Ελπίζουμε, πάντως, η κριτική που ασκείται ολοένα και πιο έντονα από τη βάση του ΚΚΕ προς την ηγεσία του να «πιάσει τόπο», έστω και σε βάθος χρόνου…

  2. Ο σοφός Λαός έχει μια παροιμία για τέτοιες περιπτώσεις και περιστάσεις:
    “αν δεν βρέξεις κώλο ψάρι δεν τρώς !”
    αν φοβάσε να ρισκάρεις σε συμμαχίες μήπως και σε συμπαρασύρουν στα χειρότερα… τότε φοβάσε να κάνεις προσπάθεια και θα ισχύει εκείνο του Μπρέχτ “χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έκανες…”.
    ο ιστορικός σου διαλεχτικός λόγος είναι να κάνεις πρώτος την κίνηση κι όχι να καιροφυλακτείς τυχοδιωκτικά ή αλεπουδίστικα… να συσπειρώνεις κι όχι να πετροβολάς…
    η πολιτική εκ του ασφαλούς είναι εσωστρεφής και τροχοπεδιάζει το Λαϊκό Κίνημα ακόμα κι αν κινδυνεύεις ανάμεσα σε λύκους…
    βέβαια υπάρχει κι ο πολιτικός ο “επαναστατικός” αγώνας στην δική σου σφαίρα πραγματικότητας, είναι όμως αυτός που θα σε εμπιστευθούν οι Λαϊκές Τάξεις …:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας