«ΟΧΙ» με 60% στην Ιταλία, ανατροπή στην Ευρωζώνη

6030

Το «ΟΧΙ» του ιταλικού λαού πολιτικός σεισμός για την Ιταλία και «βόμβα»για το ευρώ. Ο Ρέντσι παραιτήθηκε. Το κατεστημένο της ΕΕ συνετρίβη και δεν έχει κανένα μέλλον. Άμεση και επείγουσα η ανάγκη στην Ελλάδα για ένα μεγάλο μέτωπο όλων, χωρίς εξαίρεση, των αντιμνημονιακών δυνάμεων με αιχμή την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και την θεσμοθέτηση εθνικού νομίσματος στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος για μια βιώσιμη προοπτική ανασυγκρότησης της χώρας.

Η παραίτηση του Ρέντσι δεν εξέπληξε κανέναν στην Ρώμη, όμως τώρα όλα είναι ανοικτά -κανένα σενάριο για σχηματισμό κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης που είχαν ποντάρει πολλά στο «όχι» ζητούν να εξαργυρώσουν την επένδυσή τους: Το κίνημα του Μπέπε Γκρίλο δηλώνει ότι καταρτίζει την «ομάδα του για τη μελλοντική κυβέρνηση του M5S» ενώ ο Σαλβίνι της ξενοφοβικής Λέγκας ζητά εκλογές αμέσως.
Η μπερλουσκονική Δεξιά κρατά αποστάσεις ενώ τo κόμμα του Ρέντσι αναζητεί κατεύθυνση για την επόμενη ημέρα.
H αποχώρηση του Ρέντσι θέτει σε κίνηση στη Ρώμη ένα πολιτικό πόκερ μεταξύ των κομμάτων για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, σε μία παρτίδα την οποία όλοι ξεκινούν στα τυφλά. Τα χαρτιά μοιράζει πλέον ο ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος έχει θεσμικό περιθώριο ουσιαστικών κινήσεων μόνο για τέτοιες περιπτώσεις πολιτικής «έκτακτης ανάγκης» (περιπτώσεις που για τη Ρώμη δεν είναι και τόσο σπάνιες).
Το καθοριστικότερο πεδίο παραμένει το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, το οποίο έχει το μεγαλύτερο μπλοκ κοινοβουλευτικά. H κατάσταση σε αυτούς είναι η πιο περίπλοκη από όλα τα κομματικά στρατόπεδα: Η λεγόμενη «μειοψηφία» του PD, που έκανε ουσιοαστικά αντιπολίτευση εκ των έσω στον Ρέντσι, δηλώνει «δικαιωμένη» (όπως είπε μετά την κάλπη ο Ρομπέρτο Σπεράντσα) από το αποτέλεσμα.
Ηγετικά στελέχη που είχαν συνταχθεί με το «όχι» ζητούν εμμέσως νέα κυβέρνηση από το PD χωρίς τον Ρέντσι. Ο Mάσιμο ντ’ Αλέμα, ένας εξ αυτών, είπε πως ο ιταλός πρόεδρος καλείται να «δώσει εντολή σε μία προσωπικότητα που θα εργαστεί υπεύθυνα για την κυβέρνηση που έχει ανάγκη η χώρα», σημειώνοντας πως «υπάρχει πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο» και πως «θα ήταν ανεύθυνο να πάμε τώρα σε εκλογές», δείχνοντας και στο κενό που υπάρχει στον εκλογικό νόμο.
Το κόμμα είναι διχασμένο και τα ηγετικά του στελέχη θα συνεδριάσουν την Τρίτη για «να αξιολογηθεί η ψήφος» και να διερευνηθεί η κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν «οι πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε». Η στάση του PD θα είναι η καθοριστικότερη από τις πολλές μεταβλητές για την συνέχεια στο «ιταλικό θρίλερ».
Το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα (αδρανές μπλοκ ωστόσο μέχρι τώρα σε συνεργασίες για σχηματισμό κυβέρνησης), το κίνημα M5S του Μπέπε Γκρίλο, επίσης δεν εκπλήσσει με την στάση του. «Από αύριο» είχε πει τη νύχτα μετά την κάλπη ο Λουίτζι ντι Μάιο (αντιπρόεδρος της Βουλής με το M5S) «ξεκινούμε τη δουλειά για να σχηματίσουμε την ομάδα της κυβέρνησης του MS5».
«Δεν υπάρχει ένας άνθρωπος μόνος του στο τιμόνι, αλλά είναι οι πολίτες εκείνοι που διακυβερνούν» είπε ο ντι Μάιο. Ο ίδιος ο Μπέπε Γκρίλο δε (αρχηγός μεν του M5S, ο οποίος όμως δεν έχει κοινοβουλευτική θέση) δήλωσε ξεχωριστά πως το κίνημά του είναι «έτοιμο για όλα τα βήματα μέχρι τις εκλογές».
Στο πεδίο της Δεξιάς, η μπερλουσκονική Forza Italia κρατά αρχικά κλειστά τα χαρτιά της. Το ηγετικό της στέλεχος Ρενάτο Μπρουνέτα έριξε το μπαλάκι στα χέρια του PD και του Ματαρέλα, λέγοντας πως το Δημοκρατικό Κόμμα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη εξόδου από την κατάσταση που διαμορφώνεται.
«Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει την πλειοψηφία και την υποχρέωση να σχηματίσει άλλη κυβέρνηση, αλλά χωρίς τον Ρέντσι, δεδομένου ότι έχει την πλειοψηφία στη Βουλή» είπε ο Μπρουνέτα.
Η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά από την πλευρά της επίσης δεν εκπλήσσει με την στάση της. Ο αρχηγός της Ματέο Σαλβίνι, που είχε επιδιώξει (μαζί με τους Γκριλίνι) να γίνει το πρόσωπο του «όχι», είχε ζητήσει εξαρχής εκλογές.
Λίγο μετά το κλείσιμο της κάλπης, ο Σαλβίνι είχε πει πως «εάν επιβεβαιωθούν τα exit poll, σε μία κανονική χώρα οι πολίτες θα έπρεπε να πάνε αμέσως σε κάλπη, χωρίς κυβερνήσεις τεχνοκρατών». Μετά την επιβεβαίωση του αποτελέσματος, είπε για άλλη μία φορά πως η Λέγκα είναι «σοβαρή εναλλακτική».
Στη συνέχεια παραθέτουμε ολόκληρο το προηγούμενο ρεπορτάζ της Iskra για το ίδιο θέμα:

Πιθανή βόμβα στην ΕΕ οι κάλπες στην Ιταλία

Άμεση ανάγκη για αντιμνημονιακό μέτωπο στην Ελλάδα
Την ώρα που στην Αθήνα η εκλογολογία κυριαρχεί ανάμεσα στους κατεστημένους κύκλους, με τον Τσίπρα να διαψεύδει από το Άμπου Ντάμπι τα περί εκλογών, που ο ίδιος διέδιδε, την ίδια ώρα όλη η Ευρώπη παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κάλπες που έχουν στηθεί σήμερα για το Ιταλικό δημοψήφισμα αλλά και τις Αυστριακές εκλογές.
Στη χώρα μας ελάχιστοι, μάλλον, αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα και την ιστορικότητα των στιγμών για τις ευρωπαϊκές αλλά και τις παγκόσμιες εξελίξεις.
Μια νίκη του ”ΟΧΙ” στο σημερινό Ιταλικό δημοψήφισμα, μετά και το Brexit, θα κλονίσει συθέμελα την ευρωζώνη, αν δεν σημάνει και την αρχή του γρήγορου τέλους της.
Και, όμως, σε τέτοιες κάτι παραπάνω από κρίσιμες ώρες, κάθε νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί παρά να γελάει μέχρι δακρύων για όλα αυτά τα εκτός τόπου και χρόνου που συμβαίνουν στην Αθήνα.
Από τη μία ο αξιοθρήνητος μνημονιακός πολιτικός κόσμος της χώρας μας βουλιάζει μέχρι το λαιμό στη έσχατη παρακμή και κατάπτωση, με την κυβέρνηση και όλες τις μνημονιακές δυνάμεις να ακολουθούν τυφλά τον καταστροφικό δρόμο της τρόικας και να δίνουν μεταξύ τους ανούσιο αγώνα μίσους και αλληλοεξόντωσης με έπαθλο την καρέκλα της εξουσίας.
Από την άλλη, όλες, πλην ”Λακεδαιμονίων”, οι δημοκρατικές αντιμνημονιακές δυνάμεις του τόπου οχυρώνονται με αυταρέσκεια στην απόλυτη μοναδική αλήθεια τους, στην αυτοεπιβεβαίωση και αυτοπεριχαράκωση τους, ενώ, φανερά ή κρυφά, ανταγωνίζονται η μία με την άλλη και περίπου μέχρις εσχάτων για το προβάδισμα και την επικυριαρχία με έπαθλο ένα πουκάμισο αδειανό.
Αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά από ένα πιθανό νικηφόρο ΟΧΙ στην Ιταλία, θα αποδειχθεί και θα καταστεί πιο φανερό ότι ο μόνος δρόμος που έχει η Ελλάδα είναι η άμεση και σχεδιασμένη, στη βάση προοδευτικού προγράμματος, έξοδος από την ευρωζώνη.
Όλα αυτά απαιτούν επειγόντως, θα έπρεπε να έχει γίνει χτες, ένα μεγάλο και πλατύτατο δημοκρατικό ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό μέτωπο, ικανό να ανταποκριθεί στην πρόκληση της δημοκρατικής ανατροπής στη χώρα.
Αυτό μπορεί να είναι το επείγον κάλεσμα το βράδυ αυτής της Κυριακής για τη χώρα.
Από εδώ και μπρος θα είναι πελώριες και  πολιτικά αυτοκτονικές, οι ευθύνες όσων δυνάμεων στον ριζοσπαστικό και δημοκρατικό αντιμνημονιακό χώρο συνεχίζουν τη μοναχική, αυτάρκη και αυτάρεσκη αλλά αδιέξοδη αντιενωτική διαδρομή.
Το βράδυ της Κυριακής ίσως φέρει μια καινούργια πολύ διαφορετική Δευτέρα, που θα απαιτεί μια πολύ διαφορετική Ελλάδα και μια πολύ πιο διαφορετική νοοτροπία και ενωτική τακτική από όλες τις δυνάμεις του αριστερού, προοδευτικού δημοκρατικού αντιμνημονιακού χώρου.
Την Ελλάδα που θα πρέπει να πει πολύ δυνατά και αγωνιστικά ένα διπλό ΟΧΙ

  • ΟΧΙ στα μνημόνια, την ευρωζώνη και τη νεοφιλελεύθερη ΕΕ
  • ΟΧΙ στην ξενοφοβία και τον φασισμό

N.Z

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας