Επιτυχής η εκδήλωση του Restart: Αιγαίο – οι συνέπειες της υποταγής

3924

Με επιτυχία στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, πραγματοποιήθηκε στις 19/3/18 η εκδήλωση «Αιγαίο 2018,  οι συνέπειες της υποταγής» που διοργάνωσε η πρωτοβουλία για κοινή δράση ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ – RESTART.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Διονύσης Φλαμιάτος, αναλυτής διεθνών οικονομικών σχέσεων, σκιαγραφώντας το σημερινό τοπίο των προβλημάτων που έχουν δημιουργήσει στη χώρα μας οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που αφού την αποδυνάμωσαν κοινωνικά και οικονομικά με την επιβολή βαρβάρων μνημονιακών μέτρων, με την αγαστή συνέργεια του υποταγμένου πολιτικού προσωπικού της χώρας σήμερα η υποτέλεια αγγίζει τα όρια της μειοδοσίας και γινόμαστε έρμαια προκλήσεων ακόμα και μικρότερων γειτονικών κρατών, αλλά κυρίως της άκρως επιθετικής και αναθεωρητικής Τουρκίας.
Στη συνέχεια έγινε διαδικτυακή παρέμβαση, από τον Dr Marcus Papadopoulos, εκδότη και αρχισυντάκτη του περιοδικού “Politics First”, ο οποίος με συγκεκριμένες αναφορές σε περιστατικά και καταστάσεις, κατέδειξε τις ευθύνες της Μ. Βρετανίας, των Η.Π.Α. αλλά και των εθελόδουλων πολιτικών ηγεσιών σε Ελλάδα και Κύπρο, για να καταλήξει ότι οι διεθνείς αυτές δυνάμεις είναι εχθρικές απέναντι στην Κύπρο και στην Ελλάδα αναφορικά με τα εθνικά και εδαφικά μας δίκαια στο Αιγαίο και στο βόρειο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου προκρίνουν την ποικιλότροπη υποστήριξη της επιθετικής Τουρκίας και ως εκ τούτου την αναγκαιότητα αναπροσανατολισμού της εξωτερικής πολιτικής Ελλάδας και Κύπρου.
Το λόγο κατόπιν πήρε ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, δικηγόρος, όπου ορίζοντας την έννοια του έθνους και ιχνογραφώντας τη συγκεκριμένη ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους, κατέδειξε τις γραμμές υπεράσπισης των σημερινών κατοχυρωμένων εδαφών της χώρας μας, τονίζοντας την εθνική υπόσταση των κοινωνικών ζητημάτων, για να καταλήξει ότι οι αγώνες για λαϊκή κυριαρχία οφείλουν να διεξάγονται στο έδαφος της ελληνικής επικράτειας.
Αμέσως μετά, ο Ρούντι Ρινάλντι, εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Δρόμος της Αριστεράς», σε μια ακτινογραφία της εσωτερικής κοινωνικής και πολιτικής κατάστασης επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί το διεθνές πλαίσιο των γεωπολιτικών συγκρούσεων στην ακεραιότητα της εθνικής μας υπόστασης, αλλά και τους αγώνες του ελληνικού λαού στη μνημονιακή Ελλάδα. Επεσήμανε τις αρνητικές επιπτώσεις της υποβάθμισης των εθνικών ζητημάτων από μεγάλη μερίδα της αριστεράς, και όχι μόνο της κυβερνητικής, ιχνογραφώντας παράλληλα τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση από τα σημερινά δεσμά που οφείλουν να αναγνωρίζουν την άρρηκτη σύνδεση του εθνικού με το κοινωνικό.
Τέλος το λόγο πήρε ο Βαγγέλης Πισσίας, Καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, τονίζοντας ότι οι αναλύσεις των γεγονότων που συνιστούν την εκρηκτική μεσανατολική γεωπολιτική κρίση, στην οποία η Τουρκία διαδραματίζει  τον πιο ενεργό ρόλο από κάθε άλλη περιφερειακή δύναμη, όπως και εκείνες των τριβών που εντείνονται στο βαλκανικό χώρο, με την ανάδειξη του νεομακεδονισμού σε κεντρικό ζήτημα, εξαντλούνται σε μια άγονη -κατά κανόνα- κριτική των ελληνικών κυβερνήσεων για λάθη, εκχώρηση της εξωτερικής πολιτικής σε ξένα κέντρα, υποχωρητικότητα και ενδοτισμό, χωρίς να εξετάζονται παράλληλα οι αιτίες που οδήγησαν στην αποδυνάμωση των αντιστάσεων του ελληνικού λαού. Έτσι δεν δίνονται απαντήσεις που μπορούν να επιφέρουν την ανάκαμψη του φρονήματος υπεράσπισης της εθνικής ακεραιότητας και τη στερέωση μιας ειρηνικής προοπτικής στην περιοχή. Από την άλλη υπάρχουν γεωπολιτικές σταθερές που δεν προοιωνίζονται σταθερή ειρήνη. Έκλεισε τονίζοντας ότι η επιστροφή του λαού στον στίβο των κινητοποιήσεων που θα θωρακίσουν τη χώρα, προϋποθέτει την κατανόηση των κινδύνων, τη γνώση των συσχετισμών και, προπαντός, την επίγνωση του κόστους που απαιτεί η ελευθερία.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ. της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑ.Ε.), χαιρετίζοντας την εκδήλωση σκιαγράφησε το καθεστώς του Αιγαίου Πελάγους και το επιθετικό καθεστώς της Τουρκίας του Ερντογάν, με την πλειοδοσία ωστόσο και της κεμαλικής του αντιπολίτευσης. Αναφέρθηκε στο πρωτόκολλο της Βέρνης και στην πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων των ελληνικών κυβερνήσεων που από το 1978 έχουν παραιτηθεί από το δικαίωμα θαλάσσιας έρευνας και γεωτρήσεων στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων χωρίς την έγκριση της Τουρκίας. Στη συνέχεια ανέλυσε το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον και την πρόταση του για αλλαγή της διεθνούς πολιτικής της χώρας και την άσκηση πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Κλείνοντας αναφέρθηκε στην τουρκική επίθεση στην Αφρίν, συμπεραίνοντας ότι μια ήττα στην Αφρίν θα έχει αντανάκλαση στο Αιγαίο και την Κύπρο.
Ολιγόλεπτες παρεμβάσεις έγιναν από πλειάδα προσκεκλημένων, όπως ο Δημήτρης Καζάκης, ο Παναγιώτης Μαντάς, η Ραχήλ Μακρή, ο Κυριάκος Κυριακόπουλος, ο Δημήτρης Σπάθας, ο Νίκος Ιγγλέσης, ο Γ. Σιώζος, ο Γ. Λουκάς, ο Π. Ηλιόπουλος, ο Γ. Σταυρόπουλος και άλλοι, που προσέθεσαν τη δική τους άποψη και πρόταση για τη συνέχεια του αγώνα.
Παραβρέθηκαν οι συλλογικότητες :
ΑΚΕΠ, Αριστερό Ρεύμα, ΔΗΚΚΙ, Δρόμος Ανοιχτός, Ελεύθερη Ελλάδα, ΕΠΑΜ, ΚΟΕ, Μέτωπο Νίκης, Πλεύση Ελευθερίας, Πρωτοβουλία 14ης Μάη, Σοσιαλιστική Προοπτική, καθώς και πρώην βουλευτές, μέλη κ.ά.
Η εκδήλωση ήταν συνέχεια σειράς ενεργειών για να επιτευχθεί κοινή δράση για την Εθνική Ανεξαρτησία και τη Λαϊκή Κυριαρχία. Διατυπώθηκε από όλους η εκτίμηση ότι η κοινή δράση πρέπει να συνεχισθεί στα θέματα υπεράσπισης της Εδαφικής Ακεραιότητας της χώρας και να επεκταθεί σε όλο το φάσμα των δράσεων για την αποτίναξη της μνημονιοκρατίας και της ευρωκατοχής.
19032018-01
19032018-Α4
19032018-Α6

1 σχόλιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας