Εκδήλωση ενημέρωσης και αλληλεγγύης στην Μπολιβαριανή επανάσταση της Βενεζουέλας

2259
Βενεζουέλα

Μια πολύ όμορφη εκδήλωση έλαβε χώρα την Παρασκευή 30/3 στο κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου στην Αθήνα. Η εκδήλωση είχε τίτλο «Βενεζουέλα: αλήθειες και προπαγανδιστικοί μύθοι» και διοργανώθηκε από την Ελληνική Επιτροπή Αλληλεγγύης στη Βενεζουέλα «Todos somos Venezuela» που αν και ιδρύθηκε μόλις πριν από 1,5 περίπου μήνα έχει ήδη κατορθώσει να συγκεντρώσει πάνω από 250 μέλη και να διοργανώσει την πρώτη της εκδήλωση.
Στην εκδήλωση-συζήτηση συμμετείχε ο Ignacio Ramonet, γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας και πρώην αρχισυντάκτης της  Le Monde Diplomatique, που έκανε και την πρώτη παρέμβαση. Χειμαρρώδης και παραστατικός, κατάφερε μέσα σε λίγα λεπτά να κάνει μια ιστορική αναδρομή στη Βενεζουέλα και τα γεγονότα που γέννησαν και εδραίωσαν την μπολιβαριανή διαδικασία, αλλά και να μιλήσει με γνήσιο ενθουσιασμό, αλλά και τεκμηριωμένα στοιχεία για τα επιτεύγματά της.  Ενδεικτικά στάθηκε σε στοιχεία όπως ότι το 70% του ΑΕΠ της χώρας πηγαίνει στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, στα 2 εκατομμύρια σπίτια που έχουν δοθεί σε λαϊκά νοικοκυριά, στην κατοχύρωση της καθολικής σύνταξης στο 100% του πληθυσμού, ακόμα και ανασφάλιστους, νοικοκυρές κλπ., στην αύξηση των δαπανών για την υγεία, την παιδεία ακόμα και στις δύσκολες σημερινές συνθήκες, στην ανεργία που έχει περιοριστεί στο 5%-6%, ενώ έκλεισε με τις επιθέσεις που δέχεται σήμερα η Βενεζουέλα και την ανάγκη που έχει από την αλληλεγγύη μας.
Το λόγο πήρε μετά ο Δημήτρης Καλτσώνης, Αν. Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου αναφέρθηκε στο καινούριο σύνταγμα της Βενεζουέλας και κυρίως τη διαδικασία με την οποία διαμορφώθηκε. Με ένα πρώτο δημοψήφισμα μέσα από το οποίο ο λαός αποφάσισε την αλλαγή του παλιού συντάγματος, μετά γενικές εκλογές για την ψήφιση Συντακτικής Βουλή, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, παλλαϊκό διάλογο για τις αλλαγές και τέλος ξανά δημοψήφισμα για την έγκρισή τους. Ενώ συνέκρινε τη διαδικασία αυτή με τις εκλογικές διαδικασίες σε Ευρώπη και Αμερική όπου η δημοκρατία φαίνεται να έχει χάσει ακόμα και την επιφανειακή αληθοφάνειά της.
Τρίτη πήρε το λόγο η Μαρία Σίλβια Ντιος Σανζ, φιλόλογος και συγγραφέας, από την Αργεντινή που ζει όμως 15 χρόνια στην Ελλάδα και πρόσφατα μετέφρασε το σύνολο του έργου του Παπαδιαμάντη στα ισπανικά. Η ομιλήτρια τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από διανοούμενους σαν τον Ramonet, διανοούμενους της μάχης που θα μιλήσουν με τον απλό κόσμο και δε θα νοιάζονται μόνο για βραβεία σε κλειστές ακαδημίες, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, που τους κάνουν να μοιάζουν απλώς γραφικούς. Ενώ τόνισε πόσο η Μπολιβαριανή επανάσταση ένωσε, ενέπνευσε περηφάνια αλλά και αφύπνιση σε όλους τους λαούς της Λατινικής Αμερικής.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν η Πρέσβειρα της Κούβας στην Αθήνα, που δήλωσε την απερίφραστη αλληλεγγύη της Κούβας στο λαό της Βενεζουέλας και ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας που, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της επιτροπής που κόντρα στην προπαγάνδα των ΜΜΕ προσπαθούν να δείξουν την πραγματικότητα της Βενεζουέλας, ενώ τιμώντας και το χώρο της εκδήλωσης είπε ότι θεωρεί την μπολιβαριανή επανάσταση, μέρος της κληρονομιάς των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε πλούσια συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, που τη συντόνισε, όπως και όλη την εκδήλωση, η Αν. Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κα Μαρία Νικολακάκη. Την εκδήλωση πλαισίωσε επίσης με ανάγνωση ποίησης από τη Λατινική Αμερική ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ.
Venezuela 01 Venezuela 02 Venezuela 03 Venezuela 04 Venezuela 05 Venezuela 07 Venezuela 08 Βενεζουέλα 10 Βενεζουέλα 11

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας